Uutiset

Tutkijoiden työ kauaskantoinen

Ei voi olla niin, että vain virkamiesten varovaisuus palkitaan ja kipeät päätökset jäävät tekemättä.

Pohjanlahden molemmin puolin kysytään, miksi Aasian hyökyaaltokatastrofin vakavuutta ei tapaninpäivänä tiedetty ja jos tiedettiin, miksei ymmärretty ja toimittu kaikin tarpeellisin tavoin.

Viranomaisten ja poliitikkojen surkea kriisivalmius on tyrmistyttänyt ruotsalaiset, mutta Suomessakaan viranomaiset eivät selviä puhtain paperein.

Murhenäytelmä on viemässä Göran Perssonin hallituksen poliittisen katastrofin partaalle. Suomessa poliittisista johtopäätöksistä tulee tuskin niin rajuja, vaikka eduskunnan hallinto- kettä ulkoasianvaliokunta ovat löytäneet huomautettavaa Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen ja etenkin ulkoministeriön toiminnasta.

Ilmeiset puutteet koskevat lähinnä alkuvaiheen viranomaistoimintaa. Onnettomuuksissa ensimmäiset hetket ovat kaikkein ratkaisevimmat, mikä antaa ensimmäisen syyn tutkia perusteellisesti mitä olisi voitu tehdä toisin.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan päätöksiin avustustoimista haluttiin mukaan ne tahot, jotka niihin käytännössä osallistuivatkin eli muiden muassa Punainen Risti ja Finnair. Tämä linja on pätevästi perusteltu.

Vanhanen kertoi hyvissä ajoin presidentti Martti Ahtisaaren johtaman tutkintalautakunnan kokoonpanosta. Ahtisaari selvitti myös toimintalinjaansa hyvissä ajoin ennen kuin lautakunta torstaina virallisesti asetettiin.

Tutkijoiden tehtävä on poikkeuksellisen laaja ja kauaskantoinen.

Työssä on vahva kansainvälinen ulottuvuus. On syytäkin selvittää, miten kansainvälistä viranomaisyhteistyötä voitaisiin kehittää vastaavien onnettomuuksien yhteydessä.

Ahtisaaren lautakunnalta ei pidä odottaa syyllisten nimeämistä. On kuitenkin sanottava rehellisesti ääneen mitä kukin ulkoministeriön avainhenkilöistä teki tai jätti tekemättä.

Ei voi olla niin, että vain virkamiesten varovaisuus palkitaan ja kipeät päätökset jäävät tekemättä, koska niihin sisältyy erehtymisen riski.

Suomessa viranomaisten kriisivalmius on viritetty lähes pelkästään kotimaan poikkeusolojen varalle.

Tieto ja ihmiset liikkuvat nopeasti maailman laidalta toiselle. Viranomaiset eivät voi jättää tätä vaille huomiota.

Viranomaisten ikiaikaisina pidetyt tiedotusohjeet lähtevät varovaisuudesta ja siitä, että kaiken tiedon pitää olla aina tarkistettua ja sen jälkeen vielä varmistettua. Tämä on jyrkässä ristiriidassa kansalaisten tiedontarpeen kanssa.

Tiedonvälitys ja ennen kaikkea internet tuovat viranomaisillekin omat vaatimuksensa ja samalla mahdollisuutensa. Aasian hyökyaaltojen yhteydessä sukelluksen harrastajien internetsivut jakoivat tietoa viranomaistiedotusta nopeammin ja jopa luotettavammin.

Ahtisaaren tutkintalautakunta on asiantunteva ja arvovaltainen. Sen puolueettomuudesta on esitetty happamia arvioita, koska Ahtisaari on ulkoministeriön entinen korkea virkamies.

Kansainvälisten kriisien koulimana ammattilaisena Martti Ahtisaari osaa suhtautua epäilyihin niiden ansaitsemalla tavalla, olankohautuksella.

Päivän lehti

6.8.2020