fbpx
Uutiset

Tutkimus: Tässä maassa ollaan juovuksissa useammin kuin missään muualla – keskimäärin kännit otettiin 33 kertaa vuodessa

Suomalaisten sijoitus isossa kansainvälisessä päihdetutkimuksessa yllättää. Global Drug Survey 2019 raportoi suomalaisten humalahakuisuuden yltävän vasta kymmenelle sijalle.
Brittipubin henkilökunta tarjoaa olutta suuren brittiläisen olutfestivaalin aikana Lontoon Kensingtonissa elokuussa 2018. Tutkimuksen mukaan briteille maistuu alkoholi paremmin kuin kenellekään muulle. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA
Brittipubin henkilökunta tarjoaa olutta suuren brittiläisen olutfestivaalin aikana Lontoon Kensingtonissa elokuussa 2018. Tutkimuksen mukaan briteille maistuu alkoholi paremmin kuin kenellekään muulle. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Ihmisten päihteiden käyttöä eri maissa selvittänyt Global Drug Survey 2019 kertoo, että humalahakuisinta juomista maailmassa harrastavat britit.

Eniten juopumukseen asti alkoholia kuluttavien kärkinelikon täydentävät Britannian jälkeen Yhdysvallat, Kanada ja Australia, jotka ovat kaikki englanninkielisiä maita. Viidentenä tulee vertailun “paras” pohjoismaa, Tanska. Suomi on listalla vasta kymmenentenä.

Tutkimusta varten haastateltiin 123 814 ihmistä yli 30 maasta. Keskimäärin vastaajat olivat juopuneet 33 kertaa viimeisten 12 kuukauden aikana.

Verkkokysely oli suunnattu suoraan päihteiden käyttäjille. Tutkimuksen tekijät painottavat, että tutkimusta ei voida käyttää sen määrittelemiseen, mikä on kunkin päihdyttävän aineen käytön yleisyys tietyn populaation keskuudessa.

Britanniassa vastaajat kertoivat juopuneensa viimeisen vuoden aikana 51 kertaa, Tanskassa 42 ja Suomessa 35 kertaa.

Kaikkein selväpäisimpiä alkoholin kulutuksen suhteen olivat chileläiset: he kertoivat juopuneensa vain 16 kertaa viimeisen vuoden aikana. Vähän juovuttiin myös Kolumbiassa ja Saksassa, 22 kertaa vuodessa.

“Brittien opittava maltillisuutta”

Global Drug Surveyn perustaja psykiatri Adam Winston kertoo, että Britanniassa ryypätään liian paljon, liian usein, ja humalahakuista juomista pidetään siellä hyväksyttävänä tapana viettää iltaa.

– Me emme ole tajunneet maltillisuutta. Se ei kuulu kulttuuriimme tai keskusteluumme, Winston sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

– Meidän on opittava enemmän iloa paremmalla terveydellä ja paksummalla lompakolla. Se on seurausta siitä, että ottaa hiukan vähemmän, hiukan harvemmin.

Winstonin mukaan alkoholin käyttäjien pitäisi ottaa huomioon, että alkoholista johtuvat tappavat maksasairaudet ja syövät ovat nousussa. Sama koskee sairaalloista ylipainoisuutta ja henkisen terveyden järkkymistä.

Tiedelehti Lancetin julkaiseman tutkimuksen mukaan alkoholin kulutus henkeä kohden on lisääntynyt rajusti maailmalla. Vuosien 1990 ja 2017 välillä alkoholin kulutus kasvoi 6,9 litraan vuodessa, mikä on 0,7 litraa enemmän kuin ajanjakson alussa.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin myös huumeiden käyttöä, erityisesti keskityttiin kokaiiniin.

Tähän vastaajista 65 prosenttia kertoi käyttäneensä kokaiinia vuoden aikana kymmenen kertaa tai vähemmän. Lisäksi 8,9 prosenttia kertoi käyttäneensä kokaiinia vähintään 50 kertaa.

Kokaiinikysymyksiin vastanneista 30,4 prosenttia kertoi saaneensa kokaiinitoimituksen alle 30 minuutissa – samassa ajassa kuin pizzan kotiin.

Humalaisen naisen seksuaalinen ahdistelu

Global Drug Surveyn mukaan kolmannes naisista on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi ollessaan juovuksissa tai huumeen vaikutuksen alaisena. Suurin osa tapauksista oli jonkun tutun kotona.

Kahdeksan prosenttia heistä kertoi tämän tapahtuneen viimeisen vuoden aikana. Lähes kaikki heistä kertoivat, että he eivät olleet raportoineet tapauksesta poliisille. Heistä 43 prosenttia jätti ilmoituksen tekemättä siksi, että he kokivat olevansa osittain vastuussa tapahtuneesta.

Kaikkiaan 18 prosenttia tutkimukseen osallistuneista miehistä ja naisista sanoi joutuneensa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi ollessaan juovuksissa tai huumeen vaikutuksen alaisena. Kyseessä olivat luvattomat suutelut, oraaliseksi, seksuaalinen koskettelu tai yhdyntä.

Humalassa vuoden sisällä

Global Drug Survey -tutkimusta varten haastateltiin 123 814 ihmistä yli 30 maasta. Keskimäärin vastaajat olivat juopuneet 33 kertaa viimeisten 12 kuukauden aikana.

Kärkimaat olivat:

1. Britannia (51 kertaa)

2. Yhdysvallat (50)

3. Kanada (48)

4. Australia (47)

5. Tanska (42)

6. Intia (41)

7. Irlanti (41)

8. Meksiko (38)

9. Tshekki (37)

10. Suomi (35)

29. Chile (16).

Menot