fbpx
Uutiset

Tutkimus: Yhä useampi arabi kääntämässä selkänsä uskonnolle

Vladimir Putiniin suhtaudutaan arabimaissa positiivisemmin kuin Donald Trumpiin.
Syyrialainen pakolaisäiti lapsensa kanssa palasi Libanonista Damaskokseen viime vuoden syyskuussa. Monessa arabimaassa yli puolet nuorista sanoo harkitsevansa maastamuuttoa. Kuva: YOUSSEF BADAWI
Syyrialainen pakolaisäiti lapsensa kanssa palasi Libanonista Damaskokseen viime vuoden syyskuussa. Monessa arabimaassa yli puolet nuorista sanoo harkitsevansa maastamuuttoa. Kuva: YOUSSEF BADAWI

Yhä useampi arabi näyttäisi olevan kääntämässä selkänsä uskonnolle ja suhteille Yhdysvaltoihin, kertoo tähän asti suurin alueella tehty mielipidemittaus, kertoo Guardian-lehti.

Tutkimusta varten haastateltiin yli 25 000 ihmistä 10 maasta ja palestiinalaisalueilta. Tutkimuksen mukaan luottamus uskonnollisiin johtajiin on heikentynyt viime vuosina. Yhä useampi kuvasi itseään “ei-uskonnolliseksi”, heidän osuutensa oli noussut vuosien 2012–2014 11 prosentista tämän vuoden 18 prosenttiin.

Tutkimuksen toimeksiantaja oli BBC:n arabiankieliset uutiset ja tutkimuksen teki Princetonin yliopistossa sijaitseva Arab Barometer -tutkimusverkosto.

Tutkimuksessa olivat mukana Algeria, Egypti, Irak, Jemen, Jordania, Libanon, Libya, Marokko, palestiinalaisalueet, Sudan ja Tunisia. Vain 12 prosentissa maista nähtiin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump positiivisessa valossa.

Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin suhtauduttiin positiivisesti 28 prosentissa maista, Turkin presidenttiin Recep Tayyip Erdoganiin 51 prosentissa maista.

Kahdeksassa maassa 60 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että väkivalta Yhdysvaltoja vastaan oli seurausta sen puuttumisesta alueen tapahtumiin. Erityisen vahvasti tätä mieltä oltiin Libanonissa, palestiinalaisalueilla ja Jemenissä.

Diktatuurin pelko

Ihmiset Algeriassa, Irakissa, Jordaniassa, Libyassa, palestiinalaisalueilla ja Sudanissa pelkäsivät maansa olevan ajautumassa diktatuuriin.

Arab Barometerin johtaja Michael Robbins sanoi tutkimuksella olevan useista merkittäviä havaintoja.

– Tärkeintä on, että suuressa enemmistössä tutkituista maista hallitukset eivät näytä täyttävän kansalaisten toiveita, Robbins sain Guardianille.

Moni nuori harkitsee maastamuuttoa

Alueella useimmat vastaajat kannattivat naisen oikeutta erota miehestään. He kuitenkin sanoivat myös, että miehillä pitäisi olla viimeinen sana perhettä koskevissa päätöksissä.

91 prosentissa maista enemmistö sanoi, että naisen tulisi voida olla muslimimaassa hallituksen johdossa. Sama prosenttiosuus oli kuitenkin myös sillä kannalla, että miehet ovat parempia poliittisia johtajia.

Yli puolet (52%) 18–29-vuotiaista Algeriassa, Egyptissä, Jordaniassa, Libanonissa, Marokossa, palestiinalaisalueilla ja Tunisiassa sanoi harkitsevansa maastamuuttoa. Tässä on 10 prosentin lisäys vuoden 2016 kyselyyn.

Menot