Uutiset

Tuuli yltyy viikon aluksi - myös lämpötilat laskevat

Helsinki
03.06.2018, 21:23

Kotimaa

Helteinen ja melko tyyni sää muuttuu jo alkuviikosta, kun tuuli yltyy maanantaina jopa myrskypuuskiksi maan keskivaiheilla ja länsirannikolla. Ilmatieteen laitoksen mukaan Vienanmerelle syvenevä matalapaine voimistaa luoteistuulen puuskaiseksi suuressa osassa maata.
Ilmatieteen laitos varoittaa, että puuskat voivat maa-alueilla aiheuttaa vahinkoa. Puuskat voivat olla jopa noin 20 metriä sekunnissa. Tuuli on kovaa myös kaikilla merialueilla.
Tiistaina tuuli heikkenee maanantaista, mutta on edelleen voimakasta. Ilmatieteen laitos muistuttaa, että kova tuuli myös lisää maastopalojen leviämisherkkyyttä, varsinkin nyt kun maasto on erittäin kuivaa.
Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen varoittaa, että myös esimerkiksi talojen pihoilla trampoliinit ja katokset voivat tempautua tuulen mukaan.

Tuntureilla voi sataa räntää

Maanantaina koko maahan leviää viileä luoteinen ilmavirtaus ja lämpötilat laskevat. Lapissa jäätäneen alle kymmenen asteen ja tunturialueilla kuurosateet saattavat tulla räntänä. Pilvisyys lisääntyy ja kuurosateita saattaa tulla eri puolilla maata.
– Maan pohjoisosan yllä on nyt sadealue ja sadetta on tullut muutamia millejä, siellä se helpottaa kuivuutta. Maanantaina itäosissa voi tulla sateita, jotka jatkuvat vielä tiistaillekin. Länsipuoli kyllä pysyy aika kuivana, Tuovinen toteaa.
Sää jatkuu koko viikon melko samanlaisena, etelässä saatetaan päästä kahdenkymmenen asteen yli torstaina tai perjantaina. Enimmäkseen lämpötila on kuitenkin alle kahdenkymmenen ja Lapissa 5-10 astetta.
Tuovinen ei kuitenkaan ennusta vielä täyttä loppua kesäsäille, sillä viikon lopulla sää saattaa lämmetä koko maassa.
– Mahdollista on että sää lämpenee, mutta se on aika pitkä ennuste ja siitä voi sanoa lähinnä, että mahdollisuus on olemassa, Tuovinen sanoo.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic