fbpx
Uutiset

Tuulivoima kiinnostaa Hämeessä

Tuulivoima kiinnostaa Hämeen alueella, sillä maakuntaliitot ovat tuoreissa maakuntakaavaluonnoksissa julkistaneet mahdollisia tuulivoima-alueita.  

Maakuntakaavaluonnoksien tuulivoima-alueet pohjautuvat esiselvitykseen, joka on tehty Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Uudenmaan maakunnan yhteistyönä. Esiselvitys tehtiin maakunnallisesti merkittävistä tuulivoimatuotantoon soveltuvista maa-alueista maakuntakaavoitusta varten.

Selvityksessä rajattiin ensin pois alueet, joiden tuulimäärä ei ole riittävä voimaloille. Samalla poistettiin myös maakuntakaavamerkintöjen ja paikkatietoaineistojen pohjalta niin sanotut ei-alueet kuten taajamat, järvet, luonnonsuojelualueet ja kaupunkipuistot.  

Alueen lopulliseen soveltuvuuteen tuulivoimapuistoksi vaikuttavat myös etäisyys tiestä ja sähköverkosta. Edessä on myös ympäristövaikutusten arviointeja ja energiayhtiöiden tekemiä kannattavuuslaskelmia.

Monet maanomistajat ovat myös miettineet, olisiko mahdollista ryhtyä itse tuulisähkön tuottajaksi, jos kerran omistaa tarkoitukseen sopivan maa-alueen. Pieni tuulivoimala takapihalla voi tuottaa sähköä kotitarpeisiin, suuremmasta voisi riittää myytäväksi valtakunnan verkkoon.

Maanomistajia edustava MTK Häme, Kanta- ja Päijät-Hämeen maakuntaliitot ja Hämeen ammattikorkeakoulu järjestävät keskiviikkona 30. maaliskuuta tuulivoimaseminaarin Hämeenlinnassa.

Mukana on myös energia- ja tuulivoimalateollisuutta edustavia yrityksiä. Maksuttomassa seminaarissa pyritään vastaamaan maanomistajia ja omakotiasujia askarruttaviin kysymyksiin. Asiantuntija-alustusten jälkeen käydään paneelikeskustelu, johon yleisö voi osallistua omilla kysymyksillään.

Seminaaripaikka on Koulutuskeskus Tavastian auditorio Hämeenlinnassa. Tuulivoimaseminaariin on ilmoittauduttava 25.3. mennessä MTK Hämeen puhelinnumeroon 020 413 3302 tai sähköpostitse riitta.kuivasaari@mtk.fi. (HäSa)

 

Menot