fbpx
Uutiset

Tuulivoima näkyy hitaasti hinnoissa

Tuulivoiman lisäämisen on lupailtu alentavan sähkön hintaa, mutta näillä tuotantomäärillä halpenemista saa vielä odottaa.

Tuulivoima kattaa tällä hetkellä vain pienen osan Suomen sähköntarpeesta.

Kun kokonaisuudessaan suomalaiset kuluttavat noin 80 terawattituntia sähköä vuodessa, tuulivoiman osuus potista on vain pari terawattituntia.

Energia-alan asiantuntijayritys Enegiasta arvellaan, että vuoteen 2018 mennessä tuotantoa pystytään kasvattamaan kuuteen terawattituntiin. Tuo vuosi on myös tuulivoimaloiden tukikauden päättymisvuosi.

– Muiden Pohjoismaiden tasolle Suomella on vielä matkaa. Yhteensä Pohjoismaissa tuotetaan 31 tWh sähkö tuulivoimalla, ja kokonaiskulutus on 380 tWh, kertoo sähkömarkkina-asiantuntija ja salkunhoitaja Antti Kouvo Enegiasta.

SUOMI ON sähköntuotannossa voimakkaasti aliomavarainen.

Puuttuva sähkö tuodaan enimmäkseen Ruotsista. Hintoja on meillä perinteisesti vertailtu naapurimaan hintoihin.

– Suomen hinta on ollut tänä kesänä huomattavasti Ruotsin hintoja korkeampi, koska sähköä voi siirtää sieltä meille vain rajallisesti, Kouvo kertoo.

KUN TUOTANTOA ei Suomessa ole riittävästi, tyynen ja tuulisen päivän ero päivän hinnassa on merkittävä.

Tuulituotantoa enemmän sähkön hintaan vaikuttavat muut tekijät.

Ruotsin ja Norjan vesitilanne näkyy suoraan sähkön hinnassa, samoin kuin polttoaineen hinnan aleneminen.

– Jatkossa suurin vaikutus Suomen ja Ruotsin väliseen hintaeroon on Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan valmistumisella. Myös tuulivoimatuotannon kasvaminen kaventaa hintaeroa, Antti Kouvo arvioi.

Asiasanat

Menot