Uutiset

Tuulivoima patisti lammilaiset tutkimaan maakuntakaavaa

Lammin suunnalla oleva tuulivoimapuiston selvitysalue herätti kohtalaisen paljon mielenkiintoa, kun Hämeen liitto esitteli vaihemaakuntakaavan luonnosta suurelle yleisölle Hämeenlinnassa.

Hämeenlinna oli viimeinen etappi kiertueella, joka suuntautui kaikkiin Hämeen liiton kuntiin. Kaavaluonnos on nyt nähtävillä maaliskuun puoliväliin.

Suunnittelupäällikkö Heikki Pusan mukaan siihen saa ja pitää tehdä ihan selkokielisiä huomautuksia.

-Ei tarvitse olla asianajajaa kirjoittamassa omaa näkemystä.

Valtiovalta on asettanut tavoitteen, että joka maakunnassa pitäisi tutkia mahdollisuus tuulivoiman tuottamiseen.

Hämeen liiton selvityksissä koko maakunnasta on löytynyt neljä kohtaa, joissa on riittävästi tuulta noin sadan metrin korkeudessa eli 6 metriä sekunnissa.

Neljä riittävän tuulista kohtaa

Lammin lisäksi niitä on Humppilassa, Hausjärvellä ja Forssan eteläpuolella. Lammilla ja Hausjärvellä maanomistajat ovat olleet huolissaan, mitä tuulipuisto merkitsee heidän metsäelinkeinolleen.

-Piti oikein tulla naapurin kanssa kysymään, kun Lammin selvitysalue osuu juuri meidän metsiimme, Arja Heikkilä kertoi. Hänen mukaansa reissu kannatti, sillä maakunta-arkkitehti Tatu Oukka selitti asian juurta jaksaen.

Myös Hausjärven suunnassa maaomistajat olivat kiinnostuneita tuulipuistosuunnitelmista. Forssassa hanke on pisimmällä, mutta siellä se ei ole herättänyt yhtä paljon keskustelua.

Humppilan tilaisuus veti kaikkein eniten väkeä. Siellä teemana oli lentokenttävaraus, jota kaavaillaan Humppilan suuren logistiikka-alueen yhteyteen.

Hämeenlinnassa tuulivoima-asiaa kävi tutkimassa myös Luolajan suunnalla asustava rakennusarkkitehti Juha Laine, joka oli pohdiskellut, millaisin luparuljanssein ja kaavamerkinnöin voisi pystyttää oman pienen tuulipuiston, joka tuottaisi sähkön suvun taloihin ja loput sähköt voisi myydä valtakunnanverkkoon.

-Pienhankkeesta selviää ilman suurta byrokratiaa.

Laine myös kyseli, miksi Luolajan länsipuolelle ei ole tullut uusia asuinalueita. Paikalla ollut Hämeenlinnan maankäytön palvelujohtaja Samuli Alppi sanoi, että tällä hetkellä raakamaata on aikalailla, eikä Luolajan taakse ole laajentumistarvetta.

Laaja keskustavyöhyke

Hämeen liiton hallituksen puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) arveli, että vaihekaavan valmistelussa joudutaan vielä ottamaan kantaa siihen, miten kaupan suuryksiköt sijoittuvat.

Nyt ajatuksena on ohjata vähittäiskaupan kasvu keskustoihin tai niiden tuntumaan.

-Vaikka ministeri Vapaavuori käytti Tiiriötä huonona esimerkkinä, sinne on kaupungin keskustasta vain kolme kilometriä.

Vaihekaavan luonnoksessa tilaa vievää kauppaa ohjataan keskustavyöhykkeille, joita on esimerkiksi Turengin, Hämeenlinnan ja Parolan käytävä.

Heikki Pusan mukaan aikaa myöten Tiiriöön on tarkoitus ohjata myös asuinrakentamista. Samoin Kaurialan suunta kaavaillaan keskustatoiminnoille, mm. asumiselle ja kaupalle.

Vaihekaavasta jäänee nyt pois kymppitien linjaus, josta Hämeenlinna, Janakkala ja Hämeen liitto taittavat peistä.

-Aiomme käydä keskusteluja siitä, voiko nelikaistaiseksi parannetun väylän linjaus leikata kaupunkia nykyiseen tapaan. Järven alitus on yksi vaihtoehto, Harvialan orsi toinen. Nyt mietitään, löytyisikö vielä jokin uusi linjaus, mutta se saattaa olla seuraavan vaihekaavan asia.

Kaavaesitys tulee vielä nähtäville lopppuvuodesta. Siitä päätetään vasta 2012. (HäSa)