Uutiset

Tuuloksen entinen kunnantalo ei kelvannut pappilaksi

Tuuloksen vanha kunnantalo pilkistää kauniina kahden jättimäisen tuijan takaa. Museoviraston suojelema talo rakennettiin vuonna 1920, vain kaksi vuotta lähes koko Syrjäntaan kylän tuhonneen tulipalon jälkeen.

Tuuloksessa asuva Erkki Aalto päätti viime vuoden lopussa ostaa kuntaliitoksen jälkeen tyhjilleen jääneen talon sekä sen läheisyydessä sijainneen teknisen viraston, elinkeinotalon sekä rakennuksia lämmittävän hakelämpökeskuksen.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi marraskuussa jätetyn 220 000 euron ostotarjouksen, ja varsinaiset kaupat lyötiin lukkoon toukokuun lopussa.

Tällä hetkellä kunnantalon valtuustosali on vuokrattu orkesterin harjoitustilaksi. Alun perin Aalto oli suunnitellut rakennukselle aivan muuta käyttöä.

-Tämä rakennus liittyy vahvasti Tuuloksen historiaan, joten tarjosin sitä seurakunnalle pappilaksi palaneen tilalle. Seurakunta päätti kuitenkin säästää ja sanoi, että rakennus on liian iso pappilaksi, vaikka se on suunnilleen samankokoinen kuin vanha pappila, Aalto kertoo.

Aallon mukaan vanhan kunnantalon tiloja on kysellyt nyt yksi järjestö, mutta heitä varten taloon pitäisi rakentaa useita suihkuja. Jos rakennukseen ei saada järjestötoimintaa, aikoo Aalto kunnostaa sinne kaksi vuokra-asuntoa.

Vanhat hirret näkyville

21 vuotta rakennusliikettä pyörittänyt Aalto kertoo remontoivansa ostamansa talot itse.

-Omakotitalo menee äkkiä huonoksi, jos siellä ei ole elämää. Koko ajan löytyy jotain rapsutettavaa ja korjattavaa, Aalto sanoo.

Aalto aikoo kunnostaa entisen teknisen viraston asumiskäyttöön. Tähän mennessä Aalto on ehtinyt maalata puutalon ulkopuolelta ja vaihtaa uudet räystäät. Seuraavaksi Aalto poistaa sammaleet talon katolta ja vaihtaa rikkinäiset tiilet uusiin. Sisätilaremonttiin miehellä on aikaa vasta syksyllä.

-Taloon tulee neljä vuokra-asuntoa, mutta vasta yhdessä asunnossa on suihku. Paljon on siis vielä tekemistä.

Sekä vanha kunnantalo että tekninen virasto ovat hirsirakennuksia. Aalto onkin suunnitellut jättävänsä kunnantalossa jossain huoneessa hirret näkyville.

Tiilisessä elinkeinotalossa oli aiemmin kaksi vuokra-asuntoa, mutta Aalto järjesteli sinne asunnon vielä kolmansille vuokralaisille. Aalto arvioi, että talojen remontointiin kuluu yhteensä noin 250 000 euroa.

Tuuloksen vanha kunnantalo on ainoa liitoskuntien kunnantalo, joka on myyty. Hämeenlinnan kaupungin tekninen isännöitsijä Timo Kujanpää kertoo, että kaupunki ei ole ainakaan tällä hetkellä myymässä muita entisiä kunnantaloja. (HäSa)

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic