fbpx
Uutiset

TVO: Japanissa koetut ongelmat eivät voisi toistua Olkiluodossa

Fukushima-Daichin ydinvoimalaitoksessa luonnonmullistuksen jälkeen syntyneet ongelmat eivät voisi toteutua Olkiluodon ydinvoimalaitoksissa, sanoo Teollisuuden Voiman (TVO) ydintekniikkaosaston johtaja Esa Mannola.

Japanissa reaktorisydän alkoi sulaa, kun sähkönsyöttö laitokselle katkesi ja varajärjestelmät pettivät, mutta Mannolan mukaan Japanin tilanteesta ei ole paljastunut ainakaan toistaiseksi mitään sellaista, mikä ei olisi ollut jo tiedossa ja hoidettuna Olkiluodon yksiköissä.

– Tiedämme jo nyt, että sähkönsyöttö turvajärjestelmille tulee olla kunnossa, samoin jälkilämmönpoisto poikkeuksellisissa tilanteissa.

Mannolan mukaan sähkönsyöttö laitoksille voidaan Olkiluodossa turvata usealla eri tavalla. Sekä Olkiluoto 1:llä että Olkiluoto 2:lla kaksi ulkoista verkkoyhteyttä, joista saavat sähköä, lisäksi molemmilla laitoksilla on käytössään neljä varavoimadieseliä, jotka käynnistyvät, jos ulkoista verkkoa ei ole käytettävissä.

Olkiluodossa on myös kaksi kaasuturbiinia ja tämän lisäksi laitosten varavoimadieselit voidaan kytkeä ristiin laitosten välillä.

– Ennen pitkää Japanin tapaus käydään toki perusteellisesti läpi.

Vuonna 1979 Yhdysvalloissa sattuneen Three Mile Islandin ydinvoimalaturman jälkeen Olkiluodossakin ryhdyttiin toimenpiteisiin. Tuolloin muun muassa laitoksissa varauduttiin tilanteeseen, jossa reaktorisydän vaurioituisi. Myös laitosten valvomon suunnittelua kehitettiin.

Seitsemän vuotta myöhemmin tapahtunut Tsernobylin onnettomuus purettiin myös tarkkaan, mutta tämä tapaus ei Olkiluodossa antanut aihetta muutoksiin, sillä reaktorityyppi oli täysin erilainen kuin mitä Olkiluodossa käytettiin.

Maanjäristyksiin varauduttu
Uutta ydinvoimalaa suunniteltaessa otetaan huomioon kaikki mahdolliset ja ajateltavissa olevat riskitekijät aina erilaisista luonnonmullistuksista, laitoshäiriöihin ja terrorismin uhkaan.

Vaikka Japanin kaltaiset maanjäristykset saati tsunamit eivät Suomessa ole uhkia, on Olkiluodon ydinvoimalayksiköitä suunniteltaessakin varauduttu lieviin maanjäristyksiin. Myös tulvan vaikutusta on pohdittu.

– Itämeri ja erityisesti Pohjanlahti ovat meidän kannaltamme turvallista seutua. Vedenpinnan vaihtelut Olkiluodon alueella ovat olleet korkeintaan metrin luokkaa. Vajaan neljän metrin vedenpinnan nousulla ei ole vielä minkäänlaista vaikutusta Olkiluodon turvajärjestelmien toimintaan, Mannola sanoo.

Mannolan mukaan tiedotuskynnys on matala, ja viranomaisten tietoon saatettuihin vuorokausiraportteihin kirjataan “jo hyvin pienetkin poikkeamat”.

– Tämän lisäksi Olkiluodossa on Stukin paikallistarkastajia, jotka seuraavat laitosten käyttöä ja jotka osallistuvat laitoksen käyttöön liittyviin tärkeimpiin kokouksiin kuunteluoppilaina, Mannola sanoo. (HäSa)

Lisää aiheesta maanantain Viikon puheenaihe -sivulla

Menot