Uutiset

TVO:n suunnitelmat ennallaan

Vaikka kolmannen ydinvoimayksikön rakentaminen Eurojoen Olkiluotoon viivästyy näillä näkymin neljällä vuodella ja Fukushiman ydinvoimakatastrofiin on reagoitu voimakkaasti maailmalla, Teollisuuden Voiman suunnitelmaa neljännestä yksiköstä viedään eteenpäin ennakoidusti.

Saksassa reagoitiin välittömästi Fukushiman tapahtumiin. Ydinvoimasta päätettiin luopua kymmenen vuoden sisällä ja Sveitsi jäädytti uusien voimaloiden rakennussuunnitelmat. Myös monissa muissa maissa on päätetty vastaavalla tavalla.

Syynä tähän on kansalaisten ydinvoimavastaisuuden valtava kasvu. Myös Suomessa ydinvoiman kannatus romahti. Se ei kuitenkaan vaikuta TVO:n jo tekemiin päätöksiin, yhtiöstä vakuutetaan.

Toki Japanin tuhoilla on vaikutusta myös Suomeen. Säteilyturvakeskus edellyttää nyt, että uudet laitokset kestävät vaurioitta säiden ääri-ilmiöt: kovat pakkaset ja vedenpinnan äkillisen nousun,

STUK on selvityksen TVO:lta saanut. Säteilyturvakeskuksen mukaan Olkiluodon voimalat täyttävät tarkennetut turvamääräykset.

Fukushiman kaltainen tsunamin aiheuttama onnettomuus ei ole Suomessa mahdollinen, koska Suomi sijaitsee mannerlaattojen keskellä, Japani taas saumakohdassa.

Myöskään Fukushiman kaltaiset hyökyaallot eivät ole meillä mahdollisia, koska tsunamin synty vaatii kaksi kilometriä syvän meren. Pohjanlahden syvyys jää kymmenesosaan.

Suomalaisia ydinvoimaloita sanotaan maailman turvallisimmiksi. Yhdeksi perusteeksi ydinvoimayhtiöt sanovat Säteilyturvakeskuksen äärimmäisen tiukan kontrollin ja toistuvasti päivittyvät turvamääräykset sekä jatkuvat laitosten modernisoinnit.

Muualla, esimerkiksi Japanissa ja Yhdysvalloissa, turvamääräyksiä ei päivitetä.

Tiukentuvat turvamääräykset lisäävät voimalan rakentamisen kustannuksia. TVO:lla on myös ratkaistavana riita siitä, kumpi Olkiluoto 3:n viivästyksen maksaa, tilaaja vai rakentaja ArevaSiemens.

TVO tilasi laitoksen avaimet käteen -periaatteella. Hinta oli kolme miljardia euroa. Loppulaskun on arveltu nousevan jopa viiteen miljardiin, eli riita on todella iso ja siksi vaikeasti ratkaistava.

TVO:lla on vielä neljä vuotta aikaa kilpailuttaa laitosten tekijöitä ja päättää lopullisesi rakentamisesta. Suurin kysymys on ilman muuta rahoitus. Kolmosyksikköön oli mukaan tulijoita ruuhkaksi asti.

Nyt ei välttämättä ole sama tilanne. Rahan hinta on nousussa ja ydinvoiman negatiivinen maine voi karkottaa maksajia.

Poliittisesti tilanne ei ole ongelmallinen. Jo annettuja lupia ei Suomessa tulla perumaan.

Ydinvoimayhtiö voi olla rauhallisin mielin myös lähialueen asukkaiden puolesta. Vastustus kun on olematonta.

Huomattava taloudellinen hyöty ajaa ohi pelkojen ja pohdintojen. Nytkin lähialueen palveluja käyttää lähes 5000 rakentajaa. Osa myös maksaa veronsa Eurajoelle.

Päivän lehti

19.1.2020