Uutiset

Tyhjästä vankilasta voi tulla hyvä bisnes

Norjan vankilat ovat niin täynnä, etteivät kaikki tuomitut pääse heti kärsimään rangaistustaan. Hollannissa tyhjiä sellejä riittää.

Tämä yhtälö aiotaan ratkaista niin, että Norja vuokraa Hollannilta sellipaikkoja.

Norja saa hetkellistä helpotusta krooniseen sellipulaan. Norjan vankilat ovat kauttaaltaan vanhoja, eikä niissä riitä paikkoja kaikille tuomituille. Aika ajoin tuhat norjalaista odottaa vapaalla jalalla pääsyä selliin.

Hollantilaisessa Tilburgin vankilassa on vuodesta 2010 saakka ollut 550 belgialaista vankia.

Tyhjiä sellejä on maan muissakin vankiloissa ja lisää on tulossa. Hollanti arvioi, että viiden lähimmän vuoden aikana sellipaikkoja on vapaana 700 kappaletta.

Jos maiden parlamentit antavat asialle siunauksensa, 242 norjalaisvankia siirretään ensi syksynä pohjoishollantilaiseen Norgerhavenin vankilaan Assenin kaupungin lähelle.

Norja maksaa sellivuokraa 25 miljoonaa euroa. Hollanti pystyy työllistämään sillä rahalla 240 vankilatyöntekijää.

Sellivuokrasopimuksesta on noussut häly sekä Hollannissa että Norjassa.

Joukko Norgerhavenin vankeja on haastanut Hollannin oikeusministeriön oikeuteen. He pelkäävät tulevansa siirretyksi johonkin heikompitasoiseen vankilaan.

Norgerhavenin vankipaikkoja on Guardianin mukaan kuvattu ”luksusselleiksi”. Niiden asukkaat voivat kasvattaa vihanneksia, pitää kanoja, keittää ruokansa, maalata sellin seinät haluamansa värisiksi ja katsella televisiota, josta löytyy 55 kanavaa.

Norjassa vankien perheenjäseniä edustava järjestö on huolissaan siitä, että sukulaisvierailuista tulee hankalia pitkien etäisyyksien vuoksi.

Norjan viranomaiset vastasivat, että kulkuyhteydet Oslosta Pohjois-Norjaan ovat hankalammat kuin Hollantiin, eikä sopimus koske vankeja, joilla on lapsia.

Sellibisnes on oikeastaan kansainvälisten sopimusten vastaista. Euroopan neuvoston yleissopimuksen mukaan vanki tulee siirtää siihen maahan, jossa hänellä on sosiaaliset siteet.

Norja ei ole kertonut yksityiskohtia, mutta mahdollisena pidetään, että Hollantiin aiotaan siirtää ulkomaalaistaustaisia vankeja.

Norja on huhuillut vapaita vankilapaikkoja muualtakin.

Suomen oikeusministeriön osastopäällikkö Arto Kujala myöntää, että norjalaisten ongelmat ovat olleet suomalaisten tiedossa.

– Virallista tarjouspyyntöä ei Norjasta ole tullut, mutta asia on ollut esillä sekä virkamiestason keskusteluissa että pohjoismaiden oikeusministerien tapaamisissa, Kujala kertoo.

Suomen vankilakapasiteetti on Kujalan mukaan mitoitettu tällä hetkellä aika hyvin tarpeen mukaan.

Tyhjillään olevia sellejä ei juuri ole. Sen sijaan toiveena on päästä eroon vanhoista vessattomista paljuselleistä, joita vielä löytyy Sörkan ja Hämeenlinnan vankiloista.

Vaikka ylimääräistä tilaa löytyisikin, ei sitä voi vuokrata halukkaille tuosta vain. Kujalan mukaan asiassa on paljon periaatteellisia ja lainsäädännöllisiä ongelmia.

Normaalia vankien siirtoa ei tähän voi soveltaa ollenkaan, koska kyse on rangaistuksen täytäntöönpanosta toisessa valtiossa. Suomalaissellit saattaisivat kyllä sinällään kelvata norjalaisvangeille. Suomen vankilat ovat Arto Kujalan mukaan ”kohtuullista pohjoismaista tasoa”. (LM–HäSa)

Breivik työllistää Norjaa valituksillaan

Norjan kaikkien aikojen kuuluisin vanki, joukkomurhaaja Anders Behring Breivik on kova pähkinä maan vankeinhoitolaitokselle.

Viimeisimpänä tempauksenaan Breivik vaihtoi asianajajaa. Vuoden 2011 oikeudenkäynneissä tutuksi tullut Geir Lippestad sai mennä. Uudeksi edunvalvojakseen Breivik valitsi Øystein Storrvikin.

Storrvik lupaa ensitöikseen jättää kanteen valtiota vastaan ”ihmisoikeusrikkomuksista” Breivikiä vastaan. Tällä Breivik viittaa siihen, ettei hän saa olla yhteydessä ulkomaailmaan.

Breivik on valittanut aikaisemminkin vankilaoloista. Vuosi sitten hän uhkasi mennä syömälakkoon, jos vankilan ”kidutuksen kaltaiset” olot eivät muutu.

Breivik istuu 21 vuoden tuomiota 77 ihmisen murhaamisesta heinäkuussa 2011. Häntä on siirrelty kahden eteläisen Norjan vankilan, Ilan ja Skienin, välillä. Breivik on ollut koko ajan eristettynä muista vangeista.

Breivik on vaatinut henkilökohtaista nettiyhteyttä, parempia kuntoiluvälineitä, tuoreempaa versiota PlayStation-pelikonsolista sekä kunnon sohvaa tai nojatuolia.

Breivik on esittänyt myös 300 kruunun (35 euron) viikkorahan tuplaamista, jotta hän voisi ostaa postimerkkejä kirjeisiinsä. Breivik on kirjoittanut satoja kirjeitä hengenheimolaisilleen.

Ne kaikki avataan, ja useat niistä ovat pysähtyneet vankilasensuuriin.

Marraskuussa 2013 Breivik vaati päästä äitinä hautajaisiin. Lupa evättiin, mutta sen sijaan hän sai luvan aloittaa vankilassa valtiotieteen opinnot.

Asiasanat

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic