fbpx
Uutiset

Tyhmyydestä sakotetaan varkaiden paratiisissa – Pyöriä ei varastettaisi, jos ei olisi varastettujen polkupyörien kysyntää

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Mieleni täytti ällistyksen jälkeinen pohjaton ikävä, kun varas vei pihaan lukitsematta unohtuneen neljännesvuosisadan uskollisesti palvelleen maastopyöräni.

Tyhmyydestä sakotettiin.

Rahallisesti lähes arvoton DBS oli esillä eli ns. vapaasti tarjolla ja tosiaankin lukitsematta. Sen heijastimet loistivat kutsuen yön pimeydessä, kun varkaat varmaan ajoivat kolhuisella Transitillaan ohi etsiessään irtainta tavaraa.

 

Luulitte varmaan kalliiksikin, moukat! Käyttöarvoa pyörällä oli vain omistajalleen, vaikka voimansiirto: ketjut, rattaat ja kammet sekä jarrut olikin juuri vaihdettu.

Etsin pyörää kaikista mahdollisista paikoista, rautatie- ja linjuriasemasta alkaen, jonne ns. satunnainen käyttöönottaja olisi sillä voinut ajella. Ei löytynyt.

Ei löytynyt myöskään läheisestä matalasta joesta. Vanajaveden pohjassa uskollinen palvelijani saattaa sitä vastoin ruostua kaikkien lukuisten kaltaistensa joukossa. Levätkää rauhassa!

 

Pyörävarkaus oli kuitenkin vain kirsikka patamustien kirousteni maustaman karvaan kakun päällä.

Päivää, siis yhtä ainoaa päivää (ja yötä) aikaisemmin oli pyörävaras iskenyt Antwerpenin kaupungissa Belgiassa. Se purppuran värinen aito hollantilainen Batavus oli suunnattomalla tunteella ja sydämen palolla vain vähän aikaisemmin hankittu käydessäni kyläilemässä.

Kuinka te kehtaatte? Ihmiset ostavat kulkupelejä vähillä rahoillaan tarpeeseensa. Pitäkää niistä näppinne erossa!

En tarkoita vain paatuneita varkaita ja huumehörhöjä, vaan myös teitä hyväkkäitä, “kunniallisia kansalaisia”, jotka ostatte pyöriä netin markkinapalstoilta, kun halvalla saatte. Se on varastettuun tavaraan sekaantumista, eli rikos. Varastelua ei olisi, jos ei olisi jatkuvaa varastettujen polkupyörien kysyntää.

 

Isoisän lapsenlapselleen 13-vuotislahjaksi yhdessä tämän mummin kanssa ostama pyörä oli viety lukitusta kerrostalon pyörävarastosta. Isoisä peräsi aivan aiheellisesti poliisia hoitamaan työnsä.

Samaan tapaan vietiin Espoossa vanhan mestaripyöräilijän elämän ehtoon ilo, italialainen taideteos, hiilikuituinen Olmo.

Varkaiden paratiisissa on kohta pakko lukita pyörä omaan nilkkaan lehmänkettingillä ja jäädä vartoilemaan, milloin joku yrittää sahata sen nilkan poikki.

Menot