fbpx

Tylsimys katsoo peiliin

 

Olen joutunut viime viikkoina omituisiin tilanteisiin, sillä viimekertainen pakinani ei auennut ihan kaikille lukijoille. On ehkä katseltu alta kulmain, kysytty suoraankin, lähetetty treffiviestejä. Palautetta tuli myös niiltä, joille teksti aukesi – positiivista sellaista. Heille levisi toivottavasti leveä oivalluksen hymy kasvoille – kirjoittaminen kun on parhaimmillaan sitä, että onnistuu tarjoamaan sellaisia hetkiä lukijalleen. 
 
Tekstissähän oli kyse Hämeenlinnan kaupungin kumppaninhakuilmoituksesta kuntaliitoksen tuoksinassa. Sen oli tarkoitus esitellä hassunhauskasti kaupunkimme puolia inhimillisinä luonteenpiirteinä ja ominaisuuksina, samaan tyyliin kuin ihmiset kertovat itsestään treffipalstoilla. Nimimerkki T. Avastehusin piti viimeistään paljastaa juonen kulku kaikille.  
 
En siis hakenut seuraa itselleni, enkä ole se vapaamielinen, monta kumppania kerralla kahmiva ja hieman dominoiva elämäntaituri. Olen paljon tylsempi tyyppi. Enkä ole yhtään niin runollinenkaan kuin T. Avastehus. Mutta ehkä tuo rehellinen ja suora teksti vetosi joihinkin ihmisiin tänä pinnallisena aikana, jona kaikkien on oltava täydellisiä. Symppis tuo T. Avastehus on, vikoineen päivineen. (Ks. hameensanomat.fi/kolumnit -> Viikkouutiset – Haetaan kumppania tositarkoituksella)
 
Viestijän on nyt katsottava tiukasti peiliin ja muisteltava Wiion oppeja. Mikä meni pieleen, kun viesti meni ohi? Emeritusprofessori Osmo A. Wiio tunnetaan ehkä parhaiten kommunikaatiota pessimistisesti tarkastelleista Wiion laeista. Lakeja on seitsemän ja vaikka niitä ei kirjaimellisesti ottaisikaan, kannattaa niitä miettiä niin tekstin tekijän kuin lukijankin.
 
1. Viestintä epäonnistuu aina, paitsi sattumalta.
2. Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta on eniten vahinkoa.
3. On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.
4. Mitä enemmän viestitään, sitä huonommin viestintä onnistuu.
5. Joukkoviestinnässä ei ole tärkeää se, miten asiat ovat, vaan se, miten ne näyttävän olevan.
6. Uutisen tärkeys on verrannollinen sen etäisyyden neliöön.
7. Mitä tärkeämmästä tilanteesta on kysymys, sitä todennäköisimmin unohdat olennaisen asian, jonka muistit hetki sitten.
 
Haluan muistuttaa Viikkouutisten rakkaita lukijoita siitä, että kolumni tai pakina on revittelylaji. Se voi sisältää monenlaisia tyylikeinoja, kuten liioittelua ja provosointia.  Kerronpa teille salaisuuden. Lähetin kerran erään kolumnini ah niin ihanan Jyrki Lehtolan luettavaksi palautteen toivossa. Olin yllättynyt, että tämä oivallusten jakajien kunkku luki tekstin ja vastasi, kehuikin. ‘Vielä absurdimpaa’, kuului ohje aloittelevalle kolumnistille. Olen yrittänyt pitää sen mielessä, kaiken uhallakin. 
 

Menot