fbpx
Uutiset

Tylsyikö terä Vasemmistoliitto?

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie joutui Hämeenlinnan torilla S
ameli Palon tiukkaan tenttiin.

Hauholla eläkepäivillään asuva Palo oli lähtenyt tiistaiaamuna käymään torilla, jonne Lapintien ryhmää oli jalkautunut kansan pariin aamukahveille kesäkokouksensa aluksi. Päällimmäisiä huolenaiheita oli kaksi: EU:n rahoitus ja vanhustenhoito. Samat asiat nousivat esille myös eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

Sameli Palo ei ymmärrä, miksi “vennamolaiset” (=perussuomalaiset) saavat kerätä kaikki pisteet EU-kriittisyydellään.

– Uskallatteko ottaa terävästi kantaa ja ottaa pesäeroa kokoomukseen EU:n rahoitusta käsiteltäessä?

Annika Lapintie sanoo, että politiikka ei ole pelkästään lisäkannatuksen keräämistä, vaan oikeiden ratkaisujen hakemista. Hän muistuttaa, että ratkaisut voidaan tehdä vain faktojen pohjalta, ei mielikuvien. Lapintie oikaisee sen väärän käsityksen, että rahaa olisi syydetty Kreikkaan ja Espanjaan – etenkään sijoittajille.

– Rahaa ei heitellä ilmaan ilman vakuuksia, eivätkä rahat joka tapauksessa ole valumassa ahneille sijoittajille, vaan heiltä on päinvastoin leikattu, sanoo Annika Lapintie ja muistuttaa sijoittajavastuusta ja varainsiirtoverosta.

Sameli Palo huomauttaa, että kansan saama käsitys kuitenkin ratkaisee – myös tulevissa kuntavaaleissa.

Annika Lapintie ei usko, että EU:n rahoituskriisi nousee kuntavaaliteemaksi perussuomalaisten Timo Soinin ennakoimalla tavalla.

Kuntavaaleissa on Lapintien mukaan ennen muuta kysymys kansalaisten arkipäivän asioista kuten terveydenhuollosta, vanhuksista ja koulutuksesta.

– Propaganda saattaa olla kovaa, ja erilaisia mielipiteitä voi esittää, mutta tässäkin on paras pitäytyä tosiasioissa, sanoo Annika Lapintie, jonka mukaan äänestäjät valitsevat tulevissa vaaleissa tuntemiaan hyviä tyyppejä – kuten ennenkin.

Ei tyrmäystä epäpyhä allianssille

Annika Lapintie ja riihimäkeläinen kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen eivät täysin tyrmää Vasemmistoliiton mukana oloa Pro Hämeenlinna -liittoumassa – mutta hengittävät asiaa koskevan kysymyksen jälkeen syvään.

Teknisestä vaaliliitosta eli luottamushenkilöpaikkojen jakamisesta vaalien jälkeen puolueiden kannatuksen suhteessa ilmoittaneet puolueet ovat Vasemmistoliitto, Keskusta, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.

Lapintien mukaan “epäpyhä allianssi” on ymmärrettävissä sitä taustaa vasten, että pyrkimyksenä on vaikuttamismahdollisuuksien lisääminen.

– Toivon, että kaikki muut mahdollisuudet on käyty ensin läpi, sanoo Lapintie, mutta ei erikseen epäile, että Vasemmistoliitto Hämeenlinnassa lipsuisi puolueen yleisistä linjauksista.

Aino-Kaisa Pekonen myöntää Pro Hämeenlinnan herättäneen ristiriitaisia tunteita. Hän kuitenkin painottaa, että kaikki puolueet ovat mukana omilla listoillaan, eli sellainen käsitys on väärä, että Vasemmistoliitolle annettu ääni menisi esimerkiksi perussuomalaisten hyväksi.

Pekonen muistuttaa, että Riihimäellä Vasemmistoliitolla oli vastaava tekninen vaaliliitto vihreiden kanssa ja sen ansiosta puolue sai kuudella valtuutetulla edustuksen kaikkiin lautakuntiin ja vielä yhden puheenjohtajuudenkin.

Vasemmistoliitolla on nykyisessä Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa 2 jäsentä, kun esimerkiksi Forssassa on 7 ja Janakkalassakin 5.

– Toki toivomme lisää valtuutettuja Hämeenlinnaan.

Demarivalta vaikea paikka

Annika Lapintie arvioi, että Vasemmistoliiton kannatusongelman takana Hämeenlinnassa on – kaupungin pitkään jatkunut demarivalta.

– Demarivalta on vaikea paikka.

Esimerkiksi oikeudenmukaisuuteen ja työelämään liittyvät kysymykset ovat vasemmistopuolueille yhteisiä.

– Vahva puolue saa kuitenkin paljon enemmän näkyvyyttä.

Hämeenlinnan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Irma Taavela kertoo, että puolueella on tällä hetkellä kaupungissa koossa 23 ehdokasta.

– Tilanne on hyvä, kun ehdokkaita on enemmän kuin Janakkalassa. Mukana on myös mukavasti nuoria.

Pro Hämeenlinnasta Taavela on saanut vain hyvää palautetta. (HäSa)

Menot