Uutiset

Työ luo itsekunnioitusta ja arvostusta

Ihmisten keski-ikä nousee ja terveyttä voidaan hoitaa paremmin kuin koskaan. Siitä huolimatta eläkkeelle halutaan siirtyä entistä aikaisemmin. Huolestuttavan moni työssä oleva ajattelee, että ei työskentele päivääkään enemmän kuin on pakko.

Onko työstä tullut meille roskaa? Teemmekö työtä vain siksi, että se mahdollistaa meille omistamisen oikeuden. Työssä käymällä voimme hankkia tavaroita, joilla voimme saada arvostusta?

Löytämällä tyydytystä työstä, nautimme työssäolemisesta enemmän ja sen avulla voimme saavuttaa itsekunnioitusta, jota emme voi rahalla emmekä omistamisella saavuttaa.

Oma asenteemme omaa työtämme kohtaan tekee meille mahdolliseksi ajatella olevamme oikeutettuja, kun meillä on työtä, mitä tehdä.

Työn tulisi olla jotakin niin tärkeää, että haluamme tehdä sen kunnolla, ahkerasti ja tunnollisesti täällä – emmekä salli sitä teetettävän missä vain.

Mielestäni kaikki työ on arvokasta. Kaikilla niillä, joilla on halukkuutta ja kykyä tehdä töitä, tulisi olla siihen myös mahdollisuus. Meidän tulisi huolehtia siitä, että kasvava sukupolvi myös näkisi jokaisen ihmisen tekemän työn merkityksen. Sen, miten oman työn kunnioittaminen ja arvostaminen mahdollistaa sen, että voimme ansaita ympäristön arvostusta omin voimin.

Keskiajalla arvostusta saatiin hyvin pitkälle syntyperän pohjalta eikä ollut kovin helppoa muuttaa syntyperänä saatua arvostusta.

Tänä päivänä se on mahdollista opiskelun ja työn avulla. Tämä pitäisi nostaa uudelleen erityiseen kunnia-asemaan. Työelämässä alkaa olla jo selvä työvoimapula.

Ainoa tapa saada nuorista sitoutuneita, työhönsä motivoituneita henkilöitä, on näyttämällä itse esimerkkiä.

Jaana Paavilainen

yrittäjä ja äiti Hämeenlinna

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic