Uutiset

Työeläkerahat eivät ole riskipääomaa

Vaatimukset eläkevakuutusyhtiöiden noin 50 miljardin euron sijoitusten suuntaamisesta entistä enemmän suomalaisyritysten tarpeisiin ovat voimistuneet.

Asialla ovat olleet etunenässä työmarkkinajärjestöt, jotka haluavat eläkemiljardien kohentavan työllisyyttä ja luovan uutta vaurautta.

Myös kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ohjaisi eläkerahastojen sijoituksia aloitteleviin yrityksiin.

Nykyiset ja tulevat työeläkkeet rahoitetaan yrityksiltä ja niiden työntekijöiltä kerättävillä vakuutusmaksuilla. Rahaa työeläkeyhtiöihin on kertynyt huomattavan paljon ja on luonnollista, että pääomien mahdollisimman tuottava sijoittaminen kiinnostaa.

Eläkevakuuttajien toiminta on säänneltyä. Liian suuria riskejä ei ole lupa ottaa, vaikka rahat tuottaisivat varmasti nykyistä paremmin. Korkeiden tuotto-olettamusten vastapainona on aina riski, joka sijoitustoimintaan olennaisena osana kuuluu.

Suomalaisilta kerättyjen vakuutusrahojen uudelleensijoittaminen kotimaan yrityksiin on ajatuksena ylevä, mutta sisältää tuntuvia riskejä.

Ensinnäkin korot ovat olleet jo pitkään alhaisella tasolla eikä niiden merkittävää nousua ole edes näköpiirissä. Yritykset saavat halvempaa rahaa pankeista kuin vakuutusyhtiöistä.

Yritysten taseet ovat viime vuosina vahvistuneet, vieraan pääoman tarve ei ole läheskään jokaisen ongelma. Teollisuuden investoinnit eivät ole nousukaudesta huolimatta kovin mittavia. Talouselämää leimaa tietty epävarmuus, aniharva yritys rohkenee panostaa tuotannon laajentamiseen tai edes modernisointiin. Suomi on osa maailmantaloutta, jonka heilahdukset tuntuvat nopeasti myös meillä. Mikäli esimerkiksi öljyn hinta jää pysyvästi korkealle tasolle, se on omiaan taittamaan kasvuodotuksia myös meillä.

Ainakaan tällä hetkellä eläkevakuutusyhtiöillä ei ole riittävää ammattitaitoa arvioida nimenomaan uusiin yrityksiin sijoittamisen riskiä. Aloitteleva yritys tai uusi toimiala ovat rahoittajan näkökulmasta kosolti epävarmempia kuin toimintansa jo vakiinnuttaneet yhtiöt.

Työeläkeyhtiöt eivät voi ryhtyä jakamaan yritystukia, se on ensisijaisesti valtion tehtävänä. Uuden ison toimijan mukaantulo yritysrahoitukseen lisäisi kilpailua, joka painaisi tuottoja entistä alemmiksi.

Eläkevakuutusyhtiöihin rahastoidut miljardit eivät ole riskipääomaa, vaan miljoonien suomalaisten vanhuuden turva. Niiden käytöstä päättäminen on vastuullista työtä, johon nopeiden voittojen tavoittelu istuu kovin huonosti.

On vaikea kuvitella tilannetta, jossa eläkerahat olisi ohjattu ylisuuriin riskisijoituksiin ja yhtenä päivänä huomattaisiin, ettei eläkkeitä pystytäkään maksamaan.

Niiden, jotka eläkemiljardien käytöstä päättävät, on pidettävä mielessä ensisijaisesti se, miksi rahat ovat olemassa. Riskit on aina otettava huomioon, joskaan rahaa ei pidä laiskanakaan makuuttaa. Vaihtoehtoja on olemassa, vaikka tuotto ei aina ole huippuluokkaa.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic