Uutiset

Työkkäri kutsuu uskotonta piispaa - vai kutsuuko?

Sunnuntai 1.5. – ”Työtön”, maanantai 2.5. – ”Työtön”, tiistai 3.5. – ”Uskot… eikun työtön” ja niin edelleen.

Seitsemättä käskyä kohtalokkain seurauksin rikkoneella Turun piispalla Ilkka Kantolalla alkaa vappuna, suomalaisen työn päivänä tavallisen työttömän arki. Silloin hän jättää virkansa, josta hän pyysi eroa oltuaan aviosuhteessaan uskoton. Perhekriisi johti myös avioeroon.

Henkeen ja vereen hengen miehenä ja etiikasta väitelleenä teologian tohtorina hän teki eropäätöksellään moraalisen ratkaisun, jota hän ei eilisen Iltalehden mukaan edelleenkään kadu.

Kantola piti ainakin tältä erää viimeisen saarnansa sunnuntaina Turun Mikaelinkirkon tuomasmessussa.

Ihmisten loppumatonta tirkistelynhalua kuvastaa hyvin se, että kirkkoon oli änkeytynyt noin 1 000 uteliasta uskovaista, kun tavallisesti jumalanpalveluksissa käy noin kymmenesosa tästä väkimäärästä, tietää Helsingin Sanomat.

Kantolalla ei kuulemma ole vielä uutta työpaikkaa, mutta neuvotteluja on jo käyty. Iltalehden mukaan häntä on ”informoitu eräistä avoinna olevista tehtävistä”, joista hän ei suostu paljastamaan sen enempää.

Viitanneeko hän yhtenä vaihtoehtona kenties syyskuun 8:ntena päivänä Turun arkkihiippakunnan toimittamaan uuden piispan vaaliin, jonka ehdokasasettelu alkaa 9. toukokuuta? Olisiko Kantola edes valmis palaamaan, jos valitsijayhdistys päättäisi hänet ehdolle asettaa?

Kannatuksensa perusteella voisi aivan hyvin ollakin, sillä MTV3:n maaliskuun lopussa Pappisliiton jäsenille tekemän kyselyn mukaan peräti 40 prosenttia papeista piti eroa hätiköitynä tai turhana ratkaisuna. Tosin, 56 prosentin mielestä ero oli oikein.

Kantola sai myös huomattavan määrän empatiaa tavallisilta kuolevaisilta, joista noin 5 000 pisti jopa nimensä adressiin, jolla hänen toivottiin pyörtävän eropäätöksensä.

Kohupiispan eroa piti miespapeista oikeana 63 prosenttia ja turhana tai hätiköitynä 35 prosenttia. Naispapit olivat kyselyn mukaan suvaitsevaisempia: 56 prosenttia kallistui Kantolan virassa pysymisen ja 40 prosenttia eron suuntaan. Kysely lähetettiin 937 papille. Vastausprosentti oli 43,5.

Siitähän se taas mediasirkus syntyisi, jos Kantola edes harkitsisi paluuta. Peli voisi mennä melko likaiseksi, kun avioerotunkiota alettaisiin uudestaan tonkia ja miehen suoraselkäisyys asetettaisiin kyseenalaiseksi.

Kantola kuitenkin vaikuttaa niin jämäkästi tekojensa takana seisovalta, vastuunsa kantavalta mieheltä, että on vaikea uskoa hänen tekevän tällaista takinkääntötemppua. Hän on asiassa sanansa sanonut, ja uskon, että tuo sana pitää. Uusi työ ei välttämättä löydy kirkon piiristä, mutta löytyy se sitten mistä tahansa, jämptintuntuisen työntekijän saavat.

Voipi olla, ettei Kantolan sittenkään tarvitse paljon työkkärin ovia kolkutella.

Päivän lehti

29.1.2020