fbpx
Uutiset

Työläs viikko hallitusneuvotteluissa – Rinne: "Täällä on aikuisia ihmisiä, jotka tietävät, että talouden realiteetit tulevat eteen"

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto toivoo, että hallitusneuvotteluissa päätetään lobbarirekisterin perustamisesta Suomeen. Hallituksen muodostaja Antti Rinteen mukaan ei ole viitteitä siitä, että mitään vaikuttamista neuvotteluissa tapahtuisi.
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto toivoo, että hallitusneuvotteluissa sovittaisiin lobbarirekisteristä. Kuva: Joel Maisalmi
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto toivoo, että hallitusneuvotteluissa sovittaisiin lobbarirekisteristä. Kuva: Joel Maisalmi

Hallitusneuvottelijat kokoontuivat maanantaina aamuyhdeksältä Helsingin Säätytalolle. Neuvottelut jatkuvat kahdeksassa ilmiöpöydässä, joissa pyritään saamaan tilannekuvat kasaan.

Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) arveli aamulla, että melkein kaikissa pöydissä tilannekuva alkaa olla valmis.

Rinteen mukaan neuvottelutapa, jossa ensin kaivetaan esiin luovat ideat, tuntuu toimivan. Rinne ei ole huolestunut siitä, että realismi katoaisi neuvotteluista, kun talouden raamit eivät ole heti esillä. Tilannekuvat kuvaavat sitä, missä tällä hetkellä maailmassa mennään ilmiöiden osalta, ja millaisesta lähtökohdasta hallitusohjelmaa pitää rakentaa.

– Tilannekuvat kertovat vasta missä mennään. Täällä on neuvottelemassa aikuisia ihmisiä, jotka kyllä tietävät, että talouden realiteetit tulevat eteen.

Lobbarirekisteri hallitusohjelmaan

Etujärjestöjen, kuten SAK:n ja viestintätoimistojen edustajien mukanaolo hallitusneuvottelujen ilmiöryhmissä nousi viime viikon lopussa kovaksi puheenaiheeksi. Viikonloppuna muun muassa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati lobbareita ulos Säätytalosta.

Vihreiden hallitusneuvotteluryhmästä päätti jättäytyä pois Elina Moisio, joka on vaikuttajaviestintätoimisto Miltton Networksin osakas. Moisio toimi Vihreiden asiantuntijajäsenenä Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi -ryhmässä. Hän on helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja osallistunut pitkään vihreiden ohjelmatyöhön.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto korosti, että kyseessä on täysin Moision oma ratkaisu. Haavisto kertoi toivovansa, että hallitusneuvotteluissa sovittaisiin lobbarirekisterin perustamisesta Suomeen.

– Se sopisi turvallinen oikeusvaltio -pöytään.

Hallitusneuvotteluissa mukana olevista puolueista rkp ja Vasemmistoliitto kertoivat kannattavansa lobbarirekisterin perustamista. Keskustan edustajia ei ollut aamulla kommentoimassa neuvotteluita.

Rekisteri ei saa estää tapaamisia

– Voi olla, että tarvitaan jonkinlainen lobbarirekisteri, mutta se ei saa johtaa siihen, että kansanedustajat eivät voi tavata ihmisiä. Ei kannata luoda sellaista yhteiskuntaa, jossa pelätään ihmisten tapaamisia. Tässä pitää tasapainotella. Minulle sopii kirjaus, että sitä pitäisi katsoa seuraavalla kaudella, entinen oikeusministeri, rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi.

Vasemmistoliiton edustajina hallitusneuvottelujen pöydissä ovat SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto ja JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan puolue haluaa hyödyntää asiantuntemusta, joka SAK:n johtavalla lakimiehellä on.

– He tietävät, että he ovat vasemmistoliiton neuvotteluryhmässä ja edistämässä puolueen jäsenistön kanssa sovittuja tavoitteita.

Lobbarirekisteri sopii ottaa asialistalle, olemme kannattaneet pitkään puolueena sitä, että Suomeen luotaisiin avoin ja luotettava lobbarirekisteri.

Hallitusneuvottelujen käytävillä puheeksi on noussut myös sdp:n eduskuntaryhmän toisen varapuheenjohtajan ja kolmannen kauden kansanedustaja Suna Kymäläisen raha-asiat. Iltalehti kertoi, että Kymäläisellä on ulosotossa maksamattomia saatavia ja yksipuolisia velkomustuomioita. Rinne kertoi keskustelleensa Kymäläisen kanssa asiasta.

– Uskon, että Suna Kymäläinen selvittää nämä asiat. Olen käynyt keskustelua Kymäläisen kanssa.

 

Juttua korjattu 13.5. kello 11.55. Rkp:n puheenjohtajan etunimi oli kirjoitettu väärin.  Nimi on Anna-Maja Henriksson, ei Anna-Mari Henriksson.

Menot