Uutiset

Työllistämismääräraha loppui jo

Työllistämismäärärahat loppuivat tänä vuonna ennätysaikaisin. Esimerkiksi starttirahasta, palkkatuella työllistymisestä tai uusista työvoimakoulutuksista on loppuvuodesta melkeinpä turha haaveilla.

-Rahojen loppuminen saattaa vaikuttaa satojen ihmisten työllistymiseen. Määrärahan pienentyminen vaikuttaa suoraan nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon. Yritystoiminnan aloittaminenkin vaikeutuu, Hämeenlinnan TE-toimiston johtaja Harri Jokinen summaa.

Ensi vuoden työllistämismäärärahat ovat putoamassa viidenneksellä tästä vuodesta. Vielä viime vuonna Hämeenlinnan toimisto sai viisi miljoonaa, tänä vuonna summa jäi neljään miljoonaan.

Jokisen mukaan tilanne on samanlainen lähes joka puolella maata, joten määrärahojen siirtäminen toimistosta toiseen ei onnistu. Lisäbudjetistakaan ei hänen mukaansa ole tietoa.

-Saimme täksi vuodeksi miljoonan vähemmän kuin viime vuonna ja trendi on, että summa vähenee vuosi vuodelta.


Starttirahat loppuivat maanantaina

Jokisen mukaan rahojen loppuminen tekee TE-toimistot osittain kädettömiksi, kun palkkatuet, starttirahat ja uudet koulutukset ovat poissa pelistä. Onneksi avoimien markkinoiden työpaikkoja on runsaasti tarjolla.

-Työllistämismäärärahaa ei ole tuhlattu, vaan kaikki on mennyt nuorten ja pitkäaikaistyöttömien tukemiseen.

Yksikön esimies Arto Ijäs toteaa, että esimerkiksi palkkatuelle on ollut jatkuva kysyntä.

-Työnantajalle voidaan normaalisti maksaa työntekijän palkkaamiseksi reilu 500 euroa esimerkiksi kymmenen kuukauden ajaksi. Uusia tukia ei enää voida myöntää.

Starttirahojen myöntäminen lopetettiin maanantaina.

-Starttiraha on ollut monelle yritystoiminnan käynnistämisen elinehto. Yrityksen perustaminen tulee vaikeutumaan.

Syksyn työvoimakoulutussuunnitelmat vedettiin takaisin, eikä myöskään esimerkiksi työkunnon tutkimuksia tai eläkemahdollisuuksien selvittelyjä voida enää tehdä.

Jokisen mukaan alan vaihtajien suosiossa olleet tutkintoon johtavat koulutukset ovat kalliita, joten tulevaisuudessa täytyy keskittyä lisä- ja täydennyskoulutukseen.

-Onneksi sentään työttömyysturvalla opiskelu on edelleen mahdollista.


Sanssi-kortit ovat kortilla

Osa-aikalisälle jääminen ei ole enää mahdollista eli työaikaa ei voi puolittaa, jotta työtön saisi osa-aikaisen työpaikan.

-Vuorotteluvapaa sentään pyörii niin kuin ennenkin.

Pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyys lähti laman aikana nousuun ja työllistämismäärärahoja tarvittaisiin tilanteen korjaamiseen. Yksikön esimies Anna-Kaisa Häppölä toteaa, että nuorten ensimmäisen työpaikan saaminen vaikeutuu.

-Nuorille suunnattuja Sanssi-kortteja ei voi enää tänä vuonna myöntää.

Sanssi-kortilla vastavalmistuneen nuoren työnantaja on voinut saada tukea palkkakustannuksiin. Tukea on voitu myöntää työsopimussuhteessa tehtävään työhön tai oppisopimuskoulutukseen.

-Onneksi nuorille voi vielä tarjota työharjoittelua ja tietenkin avoimia työpaikkoja, Häppölä toteaa.

Jokinen pitää tilannetta todella ongelmallisena. Mitä tapahtuu, jos lisämäärärahaa ei löydy.

-Huonommassa asemassa olevien asema huonontuu entisestään, jos työllistämistoimet joudutaan laittamaan jäihin, Jokinen toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic