Uutiset

Työllisyysrahat loppuivat kuin seinään

-Kauhulla olen kuunnellut uutisia, että kaikki työllistämismäärärahat ovat jo lopussa. Toivottavasti tuleva hallitus tekee asiaan jonkinlaisen muutoksen, mutta millä aikataululla? kysyy hämeenlinnalainen pitkäaikaistyötön Riitta Pulkkinen arvovaltaiselta pöytäseurueeltaan.

Hänen kanssaan pääsiäisaterialle Hämeenlinnan Työsilta ry:n toimistolle ovat kokoontuneet kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Tarja Filatov (sd.), Hämeenlinnan TE-toimiston johtaja Harri Jokinen, kaupungin tilaajajohtaja Jukka Lindberg sekä Työsillan toiminnanjohtaja Nina Lindholm.

Jokinen vahvistaa, että kaikki tukityöllistämiseen ja koulutukseen tälle vuodelle tarkoitetut valtion varat on jo käytetty, eikä näköpiirissä ole lisärahoitusta ainakaan lähitulevaisuudessa.

-Niin, valtion tuet ovat loppuneet, mutta kaupungilla työllistämisrahaa vielä on. Täytyy vain kohdentaa sitä nyt vähän eri tavoin kuntouttavaan työtoimintaan, tarkentaa Lindberg.

Uusia lomautuksia ei ole luvassa

Pulkkisella on mielensä päällä muutakin kysyttävää. Hän tiedustelee Lindbergiltä, oliko kaupungin viime vuoden lomautuksista todellista hyötyä.

-Kyllä sillä säästettiin, mutta ei niin paljon kuin odotimme, ehkä vajaa puolet siitä, Lindberg vastaa.

Filatov huomauttaa, että lomautus saattoi osaltaan pienentää tämän vuoden työllisyysrahoja, koska viime vuonna niitä jäi lomautusten vuoksi paljon käyttämättä.

-Monet työntekijät olivat ylimääräiseen vapaaseen ihan tyytyväisiä, mutta esimerkiksi koulupuolella ne näkyivät huonolla tavalla. Ennemminkin pitäisi suosia säästömielessä vapaaehtoisia virkavapaita, Filatov toteaa.

Lindholm kysyy, onko lomautuksia luvassa tänä vuonna.

-Ei ole. Se oli yhden vuoden hätäkorjausliike, jonka tulokset eivät rohkaise toistamaan temppua. Sitä ei pidetä kovin tehokkaana keinona, joten pitäisi tapahtua aika isoja käänteitä, että sitä käytettäisiin uudelleen, Lindberg lupaa.

Työttömät avuksi vanhainkoteihin?

Keskustelu rönsyilee vanhustenhuoltoon, josta lähihoitajana työskennelleellä Pulkkisella on kokemusta. Hän kysyy, eikö esimerkiksi työttömiä voisi kouluttaa vanhainkoteihin aputyövoimaksi, jolla olisi aikaa myös seurustella vanhusten kanssa.

-Omasta kokemuksestani voin sanoa, että vanhustenhuollossa on paljon työtä, johon ei tarvita lähihoitajan koulutusta, erikoissairaanhoitajista puhumattakaan, Pulkkinen perustelee.

Pöytäseurue kiinnostuu ajatuksesta heti.

-Se olisikin järkevää! innostuu Filatov, joka kaipaa Suomeen pysyviä välityömarkkinoita valtion ja kuntien yhteistyönä.

Jokinen kertoo, että Hämeenlinnan TE-toimisto oli jo suunnitellut vastaavantyyppistä koulutusta, mutta se jää nyt varojen puutteessa järjestämättä.

-Monipuolinen henkilöstörakenne olisi rakenteellisesti ja taloudellisesti hyvä ratkaisu, eikä kovin vaikeaa lainsäätäjänkään kannalta. Silloin voisi syntyä aidosti palkattuja uusia tehtäviäkin, Linbergkin toteaa.

Hämeenlinnan Työsilta ry:n pääsiäisaterialle kokoontui Pulkkisen pöytäseurueen lisäksi kolmisenkymmentä työllistettyä ja yhteistyökumppania. (HäSa)