fbpx
Uutiset

Työllisyystavoite ei voi toteutua

Hämeenlinna 12.2.2005

Oppositio kävi torstaina asiaankuuluvan ärhäkkäästi pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen työllisyyspolitiikan kimppuun. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen näkee hallituksen suhtautuvat välinpitämättömästi työttömien työllistämiseen. Vasemmistoliiton Martti Korhonen, entinen kuntaministeri, ihmetteli, miksi hallitus on sysäämässä vastuuta työn tarjoamisesta köyhille kunnille.

Hallitusohjelmaan on kirjattu selkeä tavoite: 100 000 uutta työpaikkaa vaalikaudessa, siis vuoteen 2007 mennessä. Vanhasen hallituksen on turha nähdä edes unta päämäärän saavuttamisesta. Jo kauan on ollut selvillä, että kysymys on siitä, kuinka iso siivu tavoitteesta toteutuu.

Pääministerin puheenvuoro eduskunnan edessä kääntyi selittelyksi. Vanhanen muun muassa katsoi, etteivät talouden elvyttämiseksi tehdyt ratkaisut ole tehonneet odotetulla tavalla, koska Euroopan taloutta on koetellut laskusuhdanne. Pääministeri unohti arviossaan Suomen talouden selvän, jopa arviot ylittävän, myötätuulen. Viittaus maailmantalouden takkuaviin suhdanteisiin on suomalaisen talouspolitiikan virheiden kestoselityksiä.

Eduskunnassakin kevyet heitot ovat paikallaan. Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.) kuitenkin alitti riman tokaisemalla, että hallituksen tavoite 100 000 uudesta työpaikasta kyllä toteutuu, mutta vuosi ei ole hänen mielestään ratkaiseva. Näinkö kevyesti Kalliomäki suhtautuu hallitusohjelmaan ja sen kiistatta keskeiseen tavoitteeseen? Jos vuodella ei ole mitään väliä, miksi hallitus sen ohjelmaansa kirjasi? Kaiken lisäksi jokainen kyllä ymmärtää, että jollakin aikavälillä maahan syntyy 100 000 työpaikkaa!

Pääministeri Vanhanen toisti jälleen, ettei hallitus luovu tavoitteestaan. Miksi hallitus heittäisi pyyhkeen kesken kaiken kehään? Kyllä hallituksen on täysin asiallista tehdä työtä mahdottomankin tavoitteen saavuttamiseksi aivan loppuun asti. On edelleenkin muistettava, ettei hallitus suinkaan ole luvannut 100 000 uutta työpaikkaa.

Pitkäaikaistyöttömien asema uhkaa entisestään synkentyä. Työtä vailla oleville hallituksen työllisyyspolitiikan tehottomuus on ikävä uutinen. Kun työttömyyden torjumiseksi on ponnisteltu, on Vanhasen hallituksen eron hetkellä lopullisen tilinpäätöksen lukemisen makua: silloin työttömien on kaiketi pakko uskoa, ettei heidän kannata edes odottaa paluuta työelämään.

Opposition puheista huolimatta sillä ei ole tarjota nopeasti vaikuttavia lääkkeitä työpaikkojen luomiseksi. Kokoomuksen keskeinen sanoma hallitukselle on verokevennysten jatkaminen. Linja on oikea. Työn tekemistä pitää kaikin tavoin tukea. Mihinkään suureen nopeasti toteutettavaan veroaleen ei kuitenkaan ole varaa. Kokoomuskaan ei ole esityksineen edes aivan johdonmukainen. Onko nyt aihetta ensisijaisesti rukata perintöverotusta? Tähän asti puolue on liputtanut selkeästi palkkaveron keventämisen puolesta.

Viittaus maailmantalouden takkuaviin suhdanteisiin on suomalaisen talouspolitiikan virheiden kestoselityksiä.

Menot