fbpx
Uutiset

Työmarkkinatuen ei ole järkevää vastikkeellistaa

Hallitus suunnittelee pitkäaikaistyöttömien toimeentuloturvan siirtämistä kuntien vastuulle. Työttömyyspäiväraha aiotaan vastikkeellistaa 500 päivän ansiosidonnaisen työttömyystuen jälkeen, ja siirtää vastikkeellistamistoimenpiteisiin haluttomat toimeentukiluukulle.

Tässä ei ole mitään järkeä.

Kunnilla on nyt jo toimeentulotukimenoissa valtava taakka kannettavanaan, eikä helpotusta ole näköpiirissä muutenkaan valtaviin menoihin.

Lisäksi hallitus kasaa nyt kunnille lisää velvoitteita toisensa jälkeen.

Työttömyysturvan vastikkeellistaminen ei ole kovin pitkälle harkittua.

Tarvitaanko vastentahtoisia siistijöitä, vastentahtoisia “ammattilaisia” palvelualoille? Halutaanko vaikkapa 55-vuotiaat maisterit tai tohtorit laittaa täysin koulutustaan vastaamattomaan pakolliseen työhön?

Ei se ole kannustavaa, se on sydämetöntä.

Samaan aikaan kun punamulta kieltäytyy harkitsemasta kokoomuksen eri työryhmien ja Sauli Niinistön esittämää ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista, pakotetaan jo lähellä eläkeikää olevat työttömät nollatuloille ja toimeentulotukiluukulle.

Paljon järkevämpää olisi lähteä kehittämään mm. kokoomusnuorten, Osmo Soininvaaran ja aikanaan Nuorsuomalaisten esittämää kannustavampaa perustulo- tai kansalaispalkkajärjestelmää.

Hallituksen suunnitelma saa aikaan sen, että avioliitossa tai avoliitossa elävä, esimerkiksi yli 50-vuotias jää 500 päivän jälkeen täysin ilman mitään tuloja – ilman edes toimeentulotukea – mikäli hänen ja hänen puolisonsa yhteenlasketut tulot ylittävät vaikka rimaa hipoen toimeentulotuen laskennallisen minimin – vaikkapa vain alle 1 000 euroa, menoista riippuen. Tällaisissa suunnitelmissa ei ole oikeudenmukaisuuden häivääkään.

Olisi korkea aika alkaa kehittää kannustavampaa hyvinvointiyhteiskuntaa.

Antti Ahonen

fil. yo, vartija

KNL:n varapuheenjohtaja

Hämeen Kokoomusnuorten puheenjohtaja

valtuutettu

Riihimäki

Menot