fbpx
Uutiset

Työmarkkinoille tarvitaan uusi käsikirjoitus

Elinkeinoelämän keskusliiton yritys tehdä Teknologiateollisuudesta palkankorotuksien ankkurijärjestö on STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään mielestä todistettu epäonnistuneeksi.

– Viimeistään tämän kevään kierros osoittaa sen, että palkka-ankkurin yli mennään kerta toisensa jälkeen. Jos työnantajan ideana oli saada uudella järjestelmällä työvoimakustannuksia hillityksi, se ei toimi, napauttaa Mäenpää.

Palkansaajien ostovoima laskee, kun talouspolitiikka ja palkankorotukset kulkevat omia latujaan. Lisäksi järjestelmä ruokkii vastakkainasettelua muutoinkin rakennemuutoksen murjomassa yhteiskunnassa: julkinen vastaan yksityinen, yksi teollisuudenala vastaan toinen teollisuudenala.

– Tilanne ei ole lainkaan hallinnassa. Nyt on viimeinen hetki laatia EK:n kanssa uusi käsikirjoitus.

Mäenpää haluaa olla toiveikas, että uusi käsikirjoitus syntyy, vaikkei sellaisesta ole vielä mitään paperilla. Hänen mielestään joustoja ja liikkumavaraa voidaan lisätä toimiala- ja yrityskohtaisesti, kunhan työnantaja ja -tekijät sopivat yhteisestä palkka-ankkurista.

– Viiden miljoonan suomalaisen hyvinvoinnin ja globaalin, kiristyvän kilpailun yhdistämistä pitää vielä vaan yrittää. Ei Suomen pidä pelätä Kiinaa tai Intiaa, olemmehan pärjänneet Saksan ja Yhdysvaltojenkin kanssa.


Hyvillä periaatteilla laadukkaita palveluja

STTK:n 640 000 jäsenestä 54 prosenttia on töissä kunnissa tai valtiolla. Mäenpää mukaan kylmät tuulet riepottelevat tällä hetkellä julkista sektoria Euroopassa. EU:ssa on puhuttu palkkojen jäädyttämisestä, jopa julkisen sektorin alasajosta.

– Poliitikkomme ovat vaalien alla heitelleet epämääräisiä kommentteja yhteiskunta- ja työllisyyssopimuksista, mutta kukaan ei ole sanonut, tarjotaanko niissä hevoskuuria palkansaajille vai Suomelle jotakin positiivista rakennusohjelmaa, jossa työmarkkinaosapuolet saavat olla mukana.

Mäenpää uskoo, että julkisen sektorin kohtalon Suomessa ratkaisee seuraava hallitus. Jos EK:n linjaukset siirretään sellaisenaan uuteen hallitusohjelmaan, kohdistuu julkiseen sektoriin mittavat leikkaukset.

– Me olemme STTK:ssa sitä mieltä, että julkiselle sektorille pitää antaa sille kuuluvat mahdollisuudet tuottaa laadukkaita palveluita. Me emme tarvitse nykyistä yhtiöittämis- ja yksityistämisbuumia. Sillä tuhotaan koko julkisen sektorin hyvät periaatteet, sanoo Mäenpää. (HäSa)

Menot