Uutiset

Työmiehet, kyntäjät ja kaikki ...

Paperiliitto ja Metsäteollisuus pelastivat vappupuheiden taistelukärjet. Tänään torien totisilla agitaattoreilla on yhtenevä teema.

Mulkkuja ja itaria paperipatruunoita kivitetään koko sydämen kyllyydestä. Hehän eivät lähteneet mukaan laajaperäiseen tuloratkaisuun ja ovat sittemmin änkyröineet liittoneuvottelut siihen jamaan, että tehtaat ovat pysähdyksissä ja lakkovaroitus on annettu.

Samalla on hyvä tukistaa koko EK:ta, Eteläranta kymppiä.
Vasemmistoliiton haudankaivaja Matti Viialainen ja porvariyhteistyötä presidentinvaaleissa virittelevät poliitikot voivat huokaista helpotuksesta.

He selviävät vappuisesta sakinhivutuksessa vähällä, taakan kantavat paperipatruunat. Vuorineuvokset, olevat ja tulevat, joutuvat sylkykupeiksi ja saavat löyhkäävimmät laskiämpärit liituraitapuvuilleen.

Iso-Eero Heinäluoma voi keskittyä rakastamansa ay-liikkeen saavutusten ylistämiseen ja sivuuttaa Matti Vanhasen ja Sauli Niinistön taustajoukot.

Hänen ei tarvitse pitää tapakoulutusta siitä, kuinka hallituskumppani pysyttelee demarien kanssa väleissä presidentinvaalien tiimellyksessä. Mahdollisella porvariyhteistyöllä pelottelu ei ole nyt tarpeen, paha löytyy lähempää.

Suvi-Anne Siimes tuskin kuitenkaan malttaa olla sättimättä luokkapetturi ja puolueluopio Viialaista.

Oman tien kulkijat eivät vasemmalla ole koskaan olleet erityisen suosittuja. Taistolaisporukoissakin uhottiin 1970-luvulla jo toisen kaljan jälkeen, että vallankumouksen sattuessa revisionistit ammutaan ensimmäisinä ja vasta sitten talutetaan porvarit mäkeen.

Paperikoneiden seisokki ei nykyisessä markkinatilanteessa tee isoakaan lovea yhtiöiden tuloksiin. Ylitarjonta ja hintelä kysyntä ovat pitäneet hinnat alhaalla jo pitkään. Lakoilla korvataan lomaukset eikä rikas Paperiliittokaan notkahda, lakkokassassa on rahaa.

Muutamat povarit, talouden tutkijat, ehättivät jo varoitella bruttokansantuotteen ja talouskasvun tyrehtymisestä mahdollisen paperilakon takia. Tilanne taitaa olla kuitenkin jo se, että huippu tuli ja meni kuin aamukaste ja tällä hetkellä eletään jo muutenkin laskusuhdannetta.

Tiedä sitten ay-liikkeen solidaarisuudesta paperitovereiden puuhia

kohtaan. Kuinkahan esimerkiksi sopimuksen tehneiden matalapalkkaisten PAM:in pameloiden sydämien sopukoissa riittää ymmärrystä eliittityöläisten lakkoa kohtaan?

Paperimiehen tilipussi on pari-kolme kertaa tanakampi kuin marketin kassatytön. Solidaarisuus ei ole voimissaan palkkahaitarin ääripäissä, vahvat ovat vahvoja.

Vappupuheissa ei perinteisesti iloa ja riemua viljellä. Vappu on totinen taistelupäivä, huumori ei kuki tovereiden puheenparsissa. Luonnehdinnat kevään riemusta, talven taittumisesta ja tulevan suven suloisuudesta eivät kuulu suomalaisen ay-vapun sanomaan.

Onkin ilmeistä, että viimeiset puheensa pidettyään nämä totiset tulisielut kuolevat huumorintajuihinsa tulematta.

Päivän lehti

22.1.2020