fbpx
Uutiset

Työministeri Haatainen: Nuorten työllistämiseksi valmisteilla työllistämispalkkio työnantajille

Haataisen mukaan hallitus käy riihessä läpi myös valtiovarainministeriön virkamiesjohdon ehdottamat kovat työllisyystoimet. Tärkein työllisyystoimi on hänen mielestään nyt se, että koronan torjunnassa onnistutaan.
Työministeri Tuula Haatainen osallistui tiistaina sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokoukseen eduskunnan lisärakennuksessa. Kuva: Arttu Laitala

Hallituksessa suunnitellaan työnantajalle maksettavaa työllistämispalkkiota helpottamaan työkokemusta vailla olevan tai vastavalmistuneen nuoren työllistymistä. Asiasta kertoi työministeri Tuula Haatainen (sd.) puolueensa eduskuntaryhmän kokouksessa.

Haataisen mukaan hallitusohjelmassa on sitouduttu nuorisotakuuseen, johon tarvitaan nyt lisätoimia. Hän oli huolissaan nuorten työttömyyden kaksinkertaistumisesta koronan myötä.

– Talouskriiseillä on nuorten tulo-odotuksiin hyvin pitkäkestoisia vaikutuksia. Siksi syrjäytymien kehiä on ehkäistävä ja luotava työmahdollisuuksia nuorille. Vetoan myös työnantajiin, että siellä tunnistetaan tämä voimavara, Haatainen sanoi.

Hallituksen on määrä syyskuun budjettiriihessä päättää toimista, jotka lisäävät työllisyyttä 30 000:lla tai Haataisen mukaan luovat siihen ainakin näkymän.

Hän sanoi, että työ- ja elinkeinoministeriössä viedään riiheen isoja kokonaisuuksia. Niitä ovat kuntien vahva rooli työllisyydessä, palkkatuetun työn merkittävä lisääminen, yksilöllisten palvelujen vahvistaminen varsinkin työttömyyden alkuvaiheessa sekä työnhaun velvoitteiden ja karenssijärjestelmien kokonaisuudistus.

 


“Toivon, että työmarkkinajärjestöjen ovat aktiivisia valmistelutyössämme.”


 

Hänestä Suomen pitää löytää myös oma malli välityömarkkinoiden luomiseksi. Se loisi mahdollisuuksia avointen työmarkkinoiden ja työttömyyden välissä oleville ihmisille samaan tapaan kuin Ruotsissa.

– Toivon, että työmarkkinajärjestöjen ovat aktiivisia valmistelutyössämme. Siitä saimme hyvän esimerkin, kun heti koronakriisin alkuvaiheessa järjestöt kykenivät tuomaan hallitukselle esityksen, joka on vaikuttanut siihen, miten olemme koronakriisistä tähän mennessä selviytyneet.

Haataisen mukaan tässä tilanteessa tärkein työllisyystoimi onkin onnistua koronan vastaisessa toiminnassa.

– Se ratkaisee talouden ison kuvan. Siinä tarvitaan luottamuksen palauttamista ja investointien käynnistymistä. Jos rajoitustoimia joudutaan kiristämään, myös työllistymismahdollisuudet vähenevät.

Eläkeputkesta keskustellaan järjestöjen kanssa

Valtiovarainministeriön virkamiesjohto julkisti viime viikolla kovan listan työllisyystoimiehdotuksia. Ne muun muassa poistaisivat eläkeputken ja vuorotteluvapaan sekä porrastaisivat ansiosidonnaisen työttömyysturvan edeltävän työssäoloehdon perusteella.

Haataisen mukaan hallitus käy myös ne riihessä läpi, vaikka ne eivät ole mikään pohjaesitys.

– Minusta on tärkeä, että pohjoismainen lähestymistapa työllisyyden hoidossa säilyy ja sitä vahvistetaan. Työllisyyspalvelujen on tuettava työllistymistä. Käymme läpi myös karenssit ja hallitusohjelman mukaan niitä kohtuullistetaan.

Vuorotteluvapaata on Haataisen mukaan puntaroitava myös sen kannalta, mikä auttaa ihmisiä jatkamaan työelämässä.

Eläkeputkesta keskustellaan työmarkkinajärjestöjen kanssa.

– Haemme ratkaisua, joka on tasapainoinen ja jonka ihmiset kokevat niin, ettei ikääntyneitä työntekijöitä jätetä heitteille. Näissä asioissa etenemistä käydään riihessä läpi.

Lindtman kehui Vanhasta

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on tyytyväinen, että virkamiesmuistiossa tunnustetaan palkkatuen ja työvoimapalvelujen rooli työllisyyden edistämisessä.

– Työttömyysturvan porrastamisesta valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi hiljattain, että tässä suhdanteessa porrastaminen ei toisi toivottuja tuloksia. Siinä on viisautta, että tärkeintä on nyt tukea kysyntää. Ettei itse lähdetä rapauttamaan luottamusta, kun moni tarvitsee siltaa vaikean ajan yli.

Kokoomus on ehdottanut ansiosidonnaista työttömyysturvaa kaikille. Sdp:n väistyvän puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan kaikilla on jo nyt siihen mahdollisuus.

– Voi liittyä ammattiliitosta riippumattomaan työttömyyskassaan ja varmistaa sitä kautta saman ansioturvavakuutuksen kuin muillakin.

Menot