fbpx
Uutiset

Työnantaja luopuu karenssipäivästä vain pitkin hampain

Työnantajapuoli tinkii ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuudesta ja muista hallituksen esittämistä sairausturvaheikennyksistä vain pitkin hampain.

– Jos palkaton karenssipäivä jäisi kokonaan pois ja 80 prosentin päiviäkin tulisi vain viisi, kyse olisi merkittävästä vastaantulosta, koska silloin työnantajakustannukset eivät missään nimessä tule laskemaan alkuperäisen tavoitteen mukaisesti, EK:n asiantuntijalääkäri Jan Schugk sanoo.

Lännen Media uutisoi viikonloppuna sairauslomaväännön pehmentävästä käänteestä ja laajan työmarkkinaratkaisun lähestymisestä. Hallituksen alkuperäisessä esityksessä yhtä palkatonta sairauspäivää seuraisi kahdeksan päivää 20 prosentin palkanalennuksella.

– Ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudella olisi erittäin suuri taloudellinen merkitys. Sillä työnantajan kustannukset putoaisivat vuodessa yhteensä kolmen miljoonan työpäivän palkan verran, vaikkei sairauspoissaolojen määrä laskisi, Schugk korostaa.

Myös SAK:n ekonomisti Joonas Rahkola sanoo, että sairausturvaheikennykset ovat olleet olennainen osa hallituksen pakkolakipakettia.

– Meidän mielestämme valtiovarainministeriön säästölaskelmat ovat tosin aika optimistisia, hän huomauttaa.

Valtiovarainministeriön hallitukselle tekemässä arviossa, joka on myös työmarkkinajärjestöjen neuvottelujen pohjana, sairausturvaheikennysten osuus on 1,3 prosenttiyksikköä tavoitellusta 5 prosentin leikkauksesta yksikkötyöhintoihin.

Schugkin mukaan napinaa on poikinut lähinnä pohjalukujen epätarkkuus, sillä Suomessa tilastoidaan toistaiseksi vain pitkät poissaolot.

Miten on mahdollista, että lähes kaikista hallituksen kovalla tohinalla esittämistä muutoksista ollaankin näillä näkymin joustamassa? Onko karenssipäiväkin ollut pelkkä hämäys, jolla jahkailevia järjestöjä on kovisteltu vakavaan neuvonpitoon?

– Mistään bluffista ei todellakaan ole ollut kyse, mutta pakkolakien säätäminen voi olla hallituksellekin se viimeinen vaihtoehto. Ehkä hekin näkisivät mieluummin jonkin muun ratkaisun säästöjen ja kilpailukyvyn löytämiseksi, EK:n Schugk pohtii.

Lännen Median tietojen mukaan työmarkkinajärjestöjen sopimus syntynee lähiviikkoina.

Ruotsissa palkaton karenssipäivä on Schugkin mukaan vähentänyt selvästi sairauslomapäiviä. Länsinaapurissa lähtötaso oli tosin huomattavasti korkeampi kuin Suomessa. Meillä sairauspoissaolot ovat 4–5 prosentin luokkaa, Ruotsissa ne olivat pahimmillaan noin 10 prosenttia.

Julkisella puolella sairauslomaillaan selvästi enemmän kuin yksityisellä sektorilla.

– EK:n jäsenyrityksissä työntekijälle kertyy sairauspoissaolopäiviä keskimäärin 10 vuodessa, julkisella sektorilla yli 16, Schugk kertoo. LM–HÄSA

Menot