Uutiset

Työnarkomaanit eivät ehdi terapiaistuntoon

Sakulla on tapana livahtaa toimistoon tunteja ennen työajan alkamista. Kaarlo saattaa viettää työpaikalla vaikka koko yön ja jatkaa sujuvasti aamulla muina miehinä. Hillevi puolestaan lähtee mukaan jokaiseen neuvottelukuntaan, hyväntekeväisyystempaukseen, kuoroon ja ompeluseuraan, johon joku vain hoksaa häntä pyytää.

Nimet on muutettu, mutta tällaisia tyyppejä kuuluu New York Workaholics Anonymous – New Yorkin Anonyymit työriippuvaiset -ryhmään. Ryhmä etenee 12-portaan ohjelmalla, jolla työhulluuden riivaamat yritetään saada takaisin normaaliin työntekoon.

– Työnarkomania on riippuvuus, jolle yhteiskunta hurraa. Mutta työhullut polttavat itsensä loppuun. Sen jälkeen he ovat mennyttä kalua. Tai ainakin työkyvystään suuren osa menettäneitä ja katkeria, ryhmään kuuluva Mike luonnehtii.

Anonyymien työriippuvaisten yhteisöjä kokoontuu Yhdysvaltojen lisäksi ainakin Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Britanniassa. Työriippuvaisten kansainvälisellä yhteisöllä on muutakin kuin kokoustoimintaa. Se muun muassa myy työnarkomaniaa käsittelevää kirjallisuutta.

Työnarkomaanin voi löytää mistä tahansa. Muutama yhteinenkin piirre työriippuvaisista kuitenkin löytyy: he ovat tauotta huolissaan milloin mistäkin, ja heillä on taipumus tavoitella raivokkaasti täydellisyyttä.

”Hauskuudesta tässä ei ole kysymys”

Anonyymien työriippuvaisten kokousten ympärillä kukkii jo huumorikin. Joskus kokouksissa on mukana vain muutama henkilö, koska muut ovat kuulemma töidensä takia liian kiireisiä osallistuakseen terapiasessioon.

– Ihmiset tuppaavat pitämän meidän toimintaamme jotenkin huvittavana. Mutta hauskuudesta tässä ei kuitenkaan ole kysymys. Liika työ tuhoaa elämän, ryhmään kuluva Charles sanoo.

Työnarkomaani ei aina parane edes pomon määräyksestä.

– Esimieheni määräsi minut olemaan töissä korkeintaan 40 tuntia viikossa. Siihen minä en pystynyt, vaan tein enemmän, Sam kertoo.

– Minä livahdin töihin sunnuntaiaamuna kello viisi. En halunnut kenenkään tietävän, kuinka tolkuttoman paljon painan hommia, Sam lisää. (STT-Reuters)

Päivän lehti

9.4.2020