Kolumnit Uutiset

Työntekijä saa ilmaiseksi, työtön maksaa

Sormet jo syyhyävät, että pääsee kirjoittamaan sote-uudistuksesta lisää ensi vaalikaudella.

On noloa, ettei parlamentaarisesti hallituksen ja opposition yhteisellä sopimuksella aikaan saatua kompromissia onnistuttu viemään maaliin.

Uudistuksen tavoitteena oli, että kansalaiset eri puolilla maata saavat tasalaatuiset palvelut. Se sopii varmasti tavalliselle kansalaiselle, ellei tasaveroinen ja -laatuinen tarkoita tasaisen huonoja.

Jopa saman kaupungin sisällä kansalainen voi olla kokea epätasa-arvoa ainakin terveyspalveluissa.

Kiireettömässä tapauksessa saattaa yhdelle terveysasemalle päästä jo huomenna, mutta kaupungin toisella laidalla jonotusaika voi olla viikkoja.

Tähän on ehdotettu lääkkeeksi pienimpien eli parhaiten toimivien terveysasemien yhdistämistä isompiinsa. Kaikki eivät usko sen parantavan palvelua.

Tällä vaalikaudella sote-uudistus on koskenut vain puolta kansaa. Se toinen puoli käy töissä ja on työterveyshuollon piirissä.

Siellä ei tunneta jonoja. Netistä pystyt varaamaan ajan parin tunnin päähän. Eikä maksa mitään, nimittäin potilaalle. Työnantaja toki maksaa.

On outoa, että ne jotka tienaavat, saavat perusterveyspalvelut ilmaiseksi. Vähävaraisemmat eli kaikki työelämän ulkopuolella olevat maksavat terveydenhuollosta enemmän.

Voidaan ajatella, että perusterveydenhuolto on osa palkkaa, mutta se ei poista epätasa-arvoa.

Alun perin ideana kai oli, että työterveyshuolto keskittyisi ehkäisemään sairauksia jo ennalta. Siitä on kuitenkin lipsuttu täyden palvelun systeemiin, koska julkinen perusterveydenhuolto ei vedä.

Työnantaja tarvitsee sairastuneen työntekijän äkkiä takaisin hihnalle. Ei häntä voi tuottamattomana pitää terveyskeskusjonoissa.

Moni eläkkeelle tai työttömäksi jäänyt on ollut ihan hämmennyksissään terveyskeskusjonoissa. Eihän sinne terveyskeskuksiin edes kaikkialla saa yhteyttä.

Tosin Hämeenlinnassa jo vuosia käytössä ollut takaisinsoitto-systeemi tuntuu kyllä pelaavan. Kaikkialla sitä ei ole vielä keksitty.

Sote koskee myös sosiaalipalveluja. Se on jäänyt terveydenhuollon varjoon.

Näin laajasta integraatiosta ei ole paljon kokemusta maailmaltakaan, joten aika isoa kakkua täkäläiset päättäjät suunnittelevat.

Jonkun se on tietysti tehtävä ensimmäisenä, miksei sitten meidän.

Ensi vaalikaudella sote-uudistus on saatava aikaan.

Miltä pohjalta se syntyy, riippuu keskustan vaalivoiton suuruudesta ja seuraavaksi suurimpien puolueiden hallitusnälästä. Jos se on kova, niin kuin on oletettavaa, kepun hallituskumppanit saattavat olla hyvinkin valmiita nielaisemaan todellisen maakuntamallin.

Se on keskustan lempilapsi, jossa maakunnalle tulee verotusoikeus ja myös suoralla vaalilla valittava valtuusto.

Jälleen yksi himmeli lisää, muttei sieltä pahimmasta päästä.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic