Uutiset

Työntekijät ovat ihmeissään kiireestä

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin laboratoriopalvelujen työntekijät kummastelevat kiireisiä yhdistämissuunnitelmia.

Jos aikeet hyväksytään, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien laboratoriot voisivat yhdistyä jo ensi vuoden alussa.

-Mikä hoppu tässä nyt on yhdistyä, tuhahtaa kemisti Juha Niskanen Kanta-Hämeen keskussairaalan laboratoriosta.

Samaa mieltä on Juko:n luottamusmies Heini Ristavaara. Ristavaaran mukaan Kanta-Hämeen keskussairaalan henkilökunta ei usko, että yhdistäminen tuo tullessaan tavoitteeksi asetettuja kustannussäästöjä tai tehokkuutta.

-Tämä on tosi iso ratkaisu ja menee niin vauhdilla, että onko kaikkia puolia ajateltu riittävästi? Nyt esitettyjen laskelmien mukaan ei voida sanoa, että yhdistyminen olisi nykyistä parempi vaihtoehto. Laskelmat eivät ole niin tarkkoja.


Kaikki on vielä auki

Ristavaaraa harmittaa, että yhdistämisesityksen taustalla olevia laskelmia ei kerrota julkisuuteen tarkasti, vaan ne verhotaan liikesalaisuuksiksi. Se hankaloittaa tilanteen arvioimista.

Jos yhdistäminen toteutuu, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ryhtyisi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin perustaman laboratorioyhtiön osakkaaksi. Juha Niskanen muistuttaa, että Sairaanhoitopiirien Laboratoriot Oy olisi Suomessa ensimmäinen yritys, jossa kunnalliset laboratoriopalvelut yhtiöitetään.

-Ja se toimii vasta paperilla. Vielä ei ole tietoa edes siitä, miten osakeyhtiötä johdetaan, Niskanen huomauttaa.


Kahden miljoonan säästöt

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Markku Järvisen mukaan yhdistämissuunnitelma ei ole yllätys, vaan siitä on keskusteltu jo 2000-luvun alusta lähtien ja varsinainen selvitystyö alkoi viime syksynä.

Selvitysten mukaan yhteislaboratorio toisi yli kahden miljoonan euron vuotuiset säästöt noin viiden vuoden kuluessa.

Markku Järvisen mukaan säästöt syntyisivät lisäämällä automaatiotekniikkaa ja keskittämällä kiireettömät laboratoriotutkimukset yhteen paikkaan. Esimerkiksi verenkuva- tai kolesterolinäytteet voitaisiin kuljettaa kauemmas analysoitaviksi.

Keskussairaalan laboratoriossa suunnitteilla olevia muutoksia pidetään lähinnä hallinnollisina.

-Meillä otetaan näytteitä niin kuin ennenkin. Sellaista vaihtoehtoa ei edes ole, että nämä laitteet siirtyisivät täältä pois. Meillä pitää olla oma analytiikka ja näytteiden otto, koska tämä on keskussairaala, laboratorion ylilääkäri Saila Loikas sanoo.

Jos laboratoriot yhdistyvät, miten se vaikuttaa tavallisen potilaan hoitoon?

-Tavoitteena on, että se ei näkyisi potilaalle missään muodossa. Myös lääkäreiden pitäisi saada tulokset samassa ajassa kuin nytkin, tai jopa nopeammin, Markku Järvinen lupaa.


Työvoimapula häämöttää jo

Säästöjen lisäksi yhdistämisen tavoitteena on laboratoriopalvelujen tuottavuuden ja kilpailukyvyn lisääminen. Palvelut on pystyttävä tarjoamaan sellaiseen hintaan, että omistajakunnat haluavat niitä käyttää, eivätkä siirry yksityisten laboratorioyritysten asiakkaiksi.

Lisäksi tarkoitus on varautua häämöttävään laboratoriohenkilöstön työvoimapulaan.

Markku Järvisen mukaan jopa 25 prosenttia Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien laboratoriohenkilökunnasta olisi jäämässä eläkkeelle viiden vuoden kuluessa.

-Lääkäriliiton arvion mukaan nimenomaan patologeista ja laboratoriolääkäreistä tulee merkittävä pula muutaman vuoden kuluessa. Tosin Kanta-Hämeessä on tällä hetkellä laboratoriohenkilökuntaa riittävästi. (HäSa)