fbpx
Uutiset

Työntekijät punnitukseen, mars

Henkilöstöpolitiikassa on kovat otteet. Työntekijää ei turhaan hemmotella. Tunteita herättää jo muutamassa työpaikassa käyttöön otettu tupakointikielto. Jos mielii käydä työpäivän aikana vetämässä sauhut, pitää leimata kellokortilla itsensä ulos. Muun muassa Pohjolan työntekijät käyvät tupakkatauolla omalla ajallaan.

Tupakoimattomana on helppo sanoa, että ihan sama kenen ajalla työkaverini vetävät röökiä. Tosin monet ravintola-alalla työskentelevät kaverini ovat eri mieltä. Työajalla polttava kollega kuulemma tekee paljon vähemmän töitä.

Työnantajalta tupakointikielto on varsin selkeä linjaus. Työnantaja haluaa työntekijäkseen paheettoman duracellpupun, jolla toivon mukaan ei ole muuta elämää kuin työ ja mieletön tulostavoite kesät talvet.

Yhä useammalla työpaikalla seurataan jo, kuinka hyvin työntekijä tuottaa. Listoja käydään läpi nimi nimeltä. Samantien työnantaja voisi alkaa katsoa tarkemmin, minkälainen työntekijä tuottaa hyvin.

Tietenkin työntekijän pitää olla terve, hyväkuntoinen, sitkeä, kaiken osaava ja joustava. Useilla työpaikoilla hyvän kunnon merkitys on jo huomattu, sillä työntekijät saavat kannustimia liikkumiseen.

Työnantaja voisikin ryhtyä seuraamaan jokaisen työntekijän tyhjänpäiväisiä juoruiluja työtoverin kanssa. Työntekijän pitäisi raportoida työnantajalle viikoittain sykemittarin kalorinkulutuslukemat. Näiden tietojen avulla työnantaja voisi seurata suoritetun liikunnan tehoa. Sen lisäksi kerran viikossa olisi punnitus. Lihominenhan saattaa pitkällä tähtäimellä heikentää työkykyä, kun sydän- ja verisuonisairauksien riski kasvaa.

Kahvitunneilta voisi kieltää myös yli 300 kilokaloria sisältävät pullat ja viinerit. Sen sijaan omenan nauttimisesta saisi kellokorttiin viisi minuuttia plussaa.

Rangaistuksena liiasta kälättämisestä, rasvaisesta lounaasta, kotiin soitetuista puheluista tai kaverille lähetetyistä meileistä voisi seurata punnerruksia työajalla.

Talouselämässä kerrottiin, että muun muassa Tshekin Lidlissä naismyyjät joutuvat pitämään kuukautisten aikana nauhaa hiuksissansa. Se oikeuttaa vessa-asioille ilman erillistä lupaa. Näin pitkälle Suomessa ei toivottavasti ikinä mennä, mutta on täälläkin työntekijöillä melko pitkä pinna työnantajan kaikille keksinnöille.

Työntekijää voidaan huomaamatta jo seurata monella tapaa. Yhä useammassa työpaikassa raportoidaan kaikki tekemiset, kulunvalvonta kertoo, missä on ollut milloinkin, videovalvontaa hyödynnetään tarvittaessa myös työntekijöiden seuraamiseen. Avokonttoreissa pelaa hyvin seuranta, kun vain vilkuilee ympärilleen.

Työntekijän kannattaa vielä ottaa ilo irti siitä, mistä sitä saa. Kuten useat miehet asian ilmaisevat: kotona ei kannata paskoa. Tietenkin kannattaa kakkia työpaikalla työnantajan rakennuttamaan helpotushuoneeseen, koska voiko parempaa olla kuin palkallinen paskalla käynti.

Menot