Uutiset

Työriitoja ratkotaan nyt lööpeissä

Työntekijöitä listataan paremmuusjärjestykseen, ja listat pannaan työpaikalla julkisesti näytteille.

Työnantaja kuvaa salaa sairauslomalla olevaa työntekijää tämän kotona.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton työilmapiirin ongelmat ovat koko kansan lööppilukemistoa.

Mitä ihmettä suomalaisilla työpaikoilla nyt tapahtuu? Miesmuistiin ei työilmapiirin ongelmista ole puhuttu ja kirjoitettu niin paljon kuin nyt. Kiusaaminen, häirintä ja kaikenlainen sallitun ja tuomittavan rajamailla häälyvä pomotus vaikuttaisi olevan paljon yleisempää kuin takavuosina on osattu arvatakaan.

Oma lukunsa ovat vielä johtajaportaan muhkeat bonukset ja kultaiset kädenpuristukset, joiden vaikutusta työilmapiiriin voi kysyä esimerkiksi Finnairin henkilökunnalta.

VR on viettänyt juhlavuottaan mahdollisimman ankeissa merkeissä, ja juuri juhlapäivän alla julki tulleet työntekijöiden ja matkustajien vähintäänkin luovat valvontamenetelmät latistivat juhlatunnelmaa entisestään.

Yhtiön toimitusjohtaja Mikael Aro toki kiirehti tuomitsemaan temput korostaen, että ”työntekijöiden yksityisyyden loukkaaminen ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää”. Vahinko, tässä tapauksessa asian vuotaminen julkisuuteen, oli kuitenkin jo tapahtunut.

Julkisuus puolestaan yleensä tuottaa lisää julkisuutta. Ilmapiiriongelmista kärsivillä työpaikoilla on yleistynyt tapa koettaa hakea ongelmiin ratkaisua tuomalla ne tiedotusvälineisiin.

Ilmiö on samantapainen kuin aiemmin koulukiusaamisen ja masennuksen leviäminen mediaan koko kansan puheenaiheiksi. Kun muutama julkisuuden henkilö tulee ongelmineen julkisuuteen, moni muukin rohkaistuu puhumaan.

Juuri nyt lehtien sivut täyttyvät tunnettujen ja tuntemattomien ihmisten kertomuksista työpaikkakiusaamisesta ja häirinnästä.

Palstojen täyttyminen näistä aiheista ei kuitenkaan välttämättä kerro siitä, että työpaikkojen ongelmat olisivat juuri näinä aikoina räjähdysmäisesti yleistyneet. Pikemminkin kyse lienee taas siitä, että jokunen korkean profiilin lööppeihin noussut tapaus rohkaisee tähän saakka ongelmien kanssa yksityisesti painineita työntekijöitä tuomaan ne julki.

Varsinkin tilanteissa, joissa lakia ja sopimuksia ei työpaikalla selkeästi ole rikottu, moni mielestään vääryyttä kokenut koettaa hakea itselleen epävirallista oikeutta median tuomioistuimesta.

Ilmiö on kansainvälinen: Yhdysvalloissa nousi viime viikolla suunnaton kohu investointipankki Goldman Sachsin työntekijän erokirjoituksesta, jossa suorin sanoin kuvailtiin työpaikan ”myrkyllistä” ilmapiiriä.

Lööpit eivät työpaikkojen ongelmia ratkaise, mutta julkinen keskustelu niistä antaa eväitä niiden käsittelyyn.

Riitojen sovittelu kuuluu tietenkin tehdä itse työmaalla, ei lööpeissä.

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic