fbpx
Kanta-Häme Uutiset

Työryhmä esittää kolmipäiväistä postin jakelua vuodesta 2022 alkaen – kerrostaloissa kannustetaan lokerikkojakeluun

Medialiiton mukaan sanomalehtien viisipäiväinen jakelu haja-asutusalueilla on turvattava ja kustannustehokkaasti.
Verkko-ostospakettien määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta Postin jakelukeskuksissa. Samaan ikään niin sanotun perinteisen postin määrä on laskenut merkittävästi. Kuva: Kimmo Penttinen
Verkko-ostospakettien määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta Postin jakelukeskuksissa. Samaan ikään niin sanotun perinteisen postin määrä on laskenut merkittävästi. Kuva: Kimmo Penttinen

Yleispalveluun kuuluvasta Postin viisipäiväisestä jakelusta ja keräilystä tulisi siirtyä kolmipäiväiseen jakeluun ja keräilyyn koko maassa.

Tätä mieltä on postipalvelujen uudistamista miettinyt hallituspuolueiden valtiosihteerityöryhmä.

– Kirje- ja lehtipostin huomattava väheneminen tarkoittaa, että tarvetta viisipäiväiseen jakeluun ei enää ole, perustelee uudistusraporttia keskiviikkona esitellyt omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) valtiosihteeri Olli Koski.

Samanaikaisesti jakelumuutoksen kanssa haja-asutusalueilla, joissa ei ole toteutettu kaupallisin ehdoin tilattujen sanomalehtien varhaisjakelua, otettaisiin käyttöön määräaikainen tiedonvälitystuki. Näin haja-asutusalueille varmistettaisiin sanomalehtien jakelu viitenä päivänä viikossa.

Tuki kohdentuisi niille kahdelle arkipäivälle, jolloin haja-asutusalueilla ei jaettaisi muuta kirje- ja lehtipostia.

Tällä hetkellä Posti ei jaa enää tiistaisin aikakauslehtiä, mainoksia, kirjeitä tai ilmaislehtiä. Koronan vuoksi Posti on ottanut lokakuun loppuun saakka käyttöön poikkeusjärjestelyn, jossa perjantain postilähetykset jaetaan pääsääntöisesti torstaisin.

Rajattu ja määräaikainen tuki

Tiedonvälitystuen valmistelu pitää työryhmän mukaan pyrkiä toteuttamaan niin, että sitä voitaisiin käyttää myös fyysisen jakelun sijaan digitaalisen jakelun edistämiseen.

– Tiedonvälitystuen tulisi olla rajattu ja voimassa aina määräajan, esimerkiksi kolme vuotta, jonka jälkeen sen jatko arvioitaisiin, Koski kertoo.

Jakelun hinta pitää valtiosihteerien mukaan määrittää sanomalehdille kohtuulliseksi.

– Tuki voitaisiin toteuttaa esimerkiksi huutokauppana, jossa enimmäistaso määritettäisiin Postin kustannustietojen perusteella.

Valtiolle tästä arvioidaan kertyvän noin 10-15 miljoonan euron kustannukset vuosittain.

Tuottaako todellista kilpailua?

Media-alan ja graafisen teollisuuden yritysten etujärjestön Medialiiton mukaan yleispalvelukirjeiden jakelupäivien vähentäminen on perusteltu muutos, kunhan samalla turvataan sanomalehtien viisipäiväinen jakelu haja-asutusalueilla kustannustehokkaasti.

– Tämä taas riippuu täysin siitä, tuottaako ehdotettu huutokauppamalli todellista kilpailua, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg toteaa.

Medialiitossa nähdään suurena riskinä, että sanomalehtien jakeluun ehdotettu tuki kohdistuu käytännössä vain Postille. Tarjouskilpailun ehtojen on oltava sellaisia, että myös pienet paikalliset yhtiöt ja yrittäjät voivat osallistua siihen syrjimättömästi.

Medialiitto myös yhdistäisi jakeluja ja kilpailuttaisi reitit alueittain koko maassa.

Holmbergin mielestä työryhmän ehdotusten suurin puute on, että ne eivät selvennä Postin rakenteellisesta kaksoisroolista syntyviä ongelmia.

– Puhdas markkinatoiminta ja yhteiskunnallinen palvelutehtävä tulisi uskottavasti eriyttää, jotta kilpailu olisi kaikilla markkinoilla reilua. Nyt ei nähdä, miten raha kulkee postin eri toiminnoissa.

Hyvänä hän pitää sitä, että raportti tunnistaa fyysisen lehden jakelutarpeen useiksi vuosiksi.

Pakettibisneksessä kuin ikuinen joulu

Valtiosihteerityöryhmä haluaa myös selvittää lokerikkojakeluun siirtymistä kerrostaloissa, koska lokerikkojakeluun siirtyminen nopeuttaisi jakelua ja alentaisi jakelukustannuksia.

Koski myöntää, että muutoksilla postin jakelussa on vaikutuksia Postin henkilöstön määrään. Miten paljon, sitä on hänen mukaansa mahdoton sanoa.

– Pakettibisneksessä ja logistiikassa tarvitaan puolestaan varmasti lisää väkeä.

Ne ovat kasvavia liiketoiminta-alueita, joissa on Kosken mukaan ollut alkuvuonnakin kuin ikuinen joulu.

– Joka tapauksessa henkilöstömuutokset pitää tehdä hallitusti ja aktiivisessa vuoropuhelussa henkilöstön kanssa.

Valtiosihteerien esitys on hallituksella pohjana postilain uudistuksessa. Postilain muutos ei koske lehtien kaupallisin ehdoin toteutettua varhaisjakelua, eikä viikonloppujakelua.

Menot