Uutiset

Työryhmä puhaltaisi Ahvenistolle olympiahengen

Apparan uimarannalle ei tulevaisuudessakaan nouse hotelleita tai ravintolakeskittymiä. Itse asiassa, laajempi rakentaminen aivan rannan tuntumaan ei suojelun tai alueen Natura-luonteen vuoksi olisi edes mahdollista.

Maauimalan ja rannan aluetta halutaan kuitenkin kehittää, mutta lähinnä niin, että alueen historia nousee paremmin esille. Juuri valmistuneessa Ahvenisto-visiossa alue onkin nimetty Olympiakeskukseksi.

-Hämeenlinnassa on kaksi suurta asiaa – Sibelius ja olympiahistoria – joita kannattaa hyödyntää, sanoo Ahveniston tulevaisuuden linjoja pohtineen työryhmän puheenjohtaja ja Kehittämiskeskus oy Hämeen toimitusjohtaja Heikki Hietanen.

Työryhmän tekemä tulevaisuudenvisio ulottuu vuoteen 2030.

Ahvenistojärven eteläpääty rakennuksineen on suojeltu ympäristöministeriön päätöksellä. Paikka toimi vuoden 1952 Helsingin olympialaisten viisiottelun kilpailupaikkana.

Maauimalan kunnostamista varten budjettiin on varattu ensi vuodelle suunnittelurahaa, 200 000 euroa. Rakennusrahat, eli 1,8 miljoonaa, on varattu seuraavalle vuodelle. Kunnostukselle on luvassa myös valtionapua yhteensä 700 000 euroa. Jos hankkeeseen ei ryhdytä viimeistään 2013, valtion rahat menetetään.

Paratiisi saunojille?

Uimarannan alueen kahvilatoimintaa on tarkoitus kehittää ja alueelle toivotaan välinevuokrausta ja elämyspalveluita. Välinevuokraukselle voitaisiin rakentaa tiloja etäämmäs rannasta.

-Alue olisi upea myös saunaseuran toiminnalle. Yksi ja kovassa käytössä oleva sauna ei siihen tarkoitukseen riitä. Lisäksi voitaisiin rakentaa esimerkiksi savusaunoja, maalailee Hietanen.

Muuten ranta-alue säilyy sellaisenaan, joskin pientä petraamista on luvassa. Alueen opasteet esimerkiksi uusittaisiin.

Kaupunginhallituksen asettaman työryhmän suunnitelma valmistui marraskuun lopussa ja maanantaina kaupunginhallitus saa asian käsiteltäväkseen. Perjantaina suunnitelma esiteltiin tiedotusvälineille.

Jos kaupunginhallitus hyväksyy vision ohjeellisena noudatettavaksi, päätetään kehittämiskohteista vuosittain talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Ahvenisto ymmärrettiin laajasti

Työryhmän käsittelyssä Ahveniston alue laajeni käsittämään noin 80 hehtaarin alueen. Hietasen luonnehdinnan mukaan listalle päässeet ehdotukset ovat pikemminkin hyvällä tahdolla kuin kovalla rahalla rakennettavia asioita.

Alueelta nostettiin esiin kuusi suurempaa kokonaisuutta, joista viiden yhteydessä olisi mahdollisuus toteuttaa ainakin pieniä rakennusprojekteja.

Mahdollisen rakentamisen lisäksi koko alueen ilmettä halutaan siistiä ja näköalapaikkoja raivata. Alueen sisääntuloja halutaan korostaa, opasteita lisätä samoin kuin pysäköintipaikkoja.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) ounastelee, että ainakin osa töistä voitaisiin toteuttaa vankityövoimalla, kuten on toimittu esimerkiksi rantareitilläkin.

-Alueella laskettiin olevan yhteensä yli miljoona käyntikertaa vuodessa. Työryhmä lähti työssään palvelutuotannon kehittämisestä, tosin samalla myös nähtiin, että keidas alueen tulee olla jatkossakin. Työryhmän jäsenet näkivät myös luontoarvot tärkeiksi, Hietanen sanoo. (HäSa)