Uutiset

Työssä käyvä äiti on yhä syyllinen

Alle
kolmevuotiaita lapsia ei pitäisi viedä päivähoitoon, katsoo kasvatustieteiden tohtori Erja Rusanen. Saman voi sanoa toisin: lapsi on hoidettava kotona.

Rusanen perustaa käsityksensä teoriaan, jossa pieni lapsi kiintyy yhteen henkilöön, äitiin. Tärkeä suhde rakoilee, kun lapsi viedään päivähoitoon, joka edustaa Rusaselle turvatonta maailmaa.

Ongelman voi ratkaista siten, että lapsella on yksi hoitoon sitoutunut omahoitaja kolmeen ikävuoteen saakka. Paras ratkaisu on hoitaja kotona ja vielä niin, että tämä hoitaisi lasta samaan tapaan kuin äiti.

Mikään ei kaiketi ole muuttunut. Naisen paikka on yhä kotona lapsia hoitamassa, vaalimassa lapsen kiintymistä yhteen ihmiseen.

Rusanen, niin nainen kuin onkin, syyllistää surutta naisia kuin perinteinen sovinisti.

Juuri niin: alle kolmevuotiaan hoitoon vievä äiti on lapsensa kehityksen vaarantava huono äiti.

Onko kalenterissa todellakin vuosi 2011?

Ehkä pienten lasten työssä käyviä äitejä saa edes vähän puolustaa. Kuinka moni äiti hoitaisi lapsensa kotona, jos se olisi mahdollista?

Niin ihmeelliseltä kuin se kuulostaa, äiditkin käyvät töissä rahan takia. Naisen palkalla maksetaan myös vuokraa, ruokalaskua, lasten vaatteita, asuntolainaa, bensalaskua, sähkölaskua, perheen lomamatkaa…

Työstä ja sen usein palkalla mitattuna vaatimattomista hedelmistä pitäisi naisen vielä potea huonoa omatuntoa!

Puheenvuoro on hyvä muistutus naisen asemasta kotona ja työelämässä.

Naisen on vieläkin sovitettava yhteen lapset, perhe ja työelämä. Naisen tulee tasapainoilla – ja voi taivaan vallat, jos pienten lasten äiti puhuu oikeudesta työuraan.

Naisen paikan määrittää yhä äiti-lapsi-suhde. Sitkeiden väitteiden mukaan lapsella on isä, mutta hänen suhteensa lapseen on niin ja näin, koska iskän suhde on työ.

Rusanen on idealinko, jolla ei ole käsitystä rahasta, ei edes päiväkotien arkipäivästä.

Ei lapselle voi nakittaa yhtä omaa hoitajaa maassa, jossa on kaikenlaisia lomia ja oikeus olla poissa työstä sairaana.

Mahtaa lapsi shokkiutua, kun omahoitaja Lissu jää lomalle ja hoitajaksi vaihtuu Pekka.

Miten hoitaja voidaan sitouttaa lapseen kolmeksi vuodeksi? Ei millään, sillä tässä maassa saa vaihtaa työpaikkaa ja jopa työtä.

Jos hoitaja menee hoitamaan lasta tämän kotiin, kodista tulee päivähoitopaikka. Kuntien pitäisi ilmeisesti maksaa Rusasen mallissa tilasta vuokraa lapsen perheelle.

Uskooko joku, että lapsista kasvaa tasapainottomia tai häiriintyneitä aikuisia, jos heidät on viety alle 3-vuotiaina hoitoon?

Rusanen rusikoi hoitajat ammattitaidottomiksi lapsen parhaan romuttajiksi.

Lapsen kehityksen turvaa rakkaus, hyväksyntä, myös rajojen veto. Näiden perusoikeuksien avaimet ovat isillä ja äideillä, ei yhteiskunnan tarjoamalla päivähoidolla.