fbpx
Uutiset

Työtaistelu näkyy siivoojien poissa olona ja valikoimien niukkenemisena kauppojen hyllyillä

Lakossa ja ylityökiellossa on vajaat 30 000 eri alojen työntekijöitä, mutta yhden päivän aikana lakko ei ehdi paljon haitata arjen sujumista
Ravintolassa voi joutua odottelemaan kun ylityökielto voi heikentää henkilöstön riittävyyttä. PAM aloittaa ylityökiellon muun muassa hotelleissa ja ravintoloissa.

Ammattiliittojen lakko ja muut työtaistelutoimet tänään näkyvät varsin vähän katukuvassa. Vaikka lakossa on lähes 30 000 eri alojen työntekijää, pääosa heistä lakkoilee teollisuuden toimipaikoilla. Se ei heti näy suomalaisten arjessa.

Poliittiset lakot kohdistuvat Sipilän hallitukseen, joka valmistelee lainsäädäntöä irtisanomissuojan heikentämiseksi pienissä yrityksissä.

Lakkojen seurauksena siivoojia, kiinteistöhuollon ja henkilöstöravintoloiden työntekijöitä on pois työpaikoiltaan.

Teollisuudessa lakko näkyy teknologia-, kemian- ja elintarviketeollisuuden tehtailla, joita menee kymmeniä yhdeksi päiväksi lakkoon. 4500 elintarvikealan työntekijän lakko voi näkyä kauppojen valikoimien niukkenemisena loppuviikolla, mutta ruoka ei lopu kaupoista.

Näiden alojen työntekijöitä on pois töistä

Eniten arjessa näkyvät Palvelualojen ammattiliiton (PAM) työtaistelutoimet. Noin 1000 työntekijää menee 94 toimipaikassa lakkoon. Lakossa on kiinteistönhoitajia, siivoojia sekä henkilöstöravintoloiden työntekijöitä.

Lisäksi PAM aloittaa tänään ylityökiellon hotelleissa ja ravintoloissa, kaupoissa, varastoissa sekä siivous- ja kiinteistöpalveluissa. Ylityökiellon piiriin kuuluvat myös Alkot ja apteekit. Ylityökielto päättyy näillä näkymin 23.10.

Taloudellisesti merkittävimmät ovat Teollisuusliiton lakon vaikutukset. Liiton lakko koskee kymmeniä teknologia-, kemian- ja puutuoteteollisuuden toimipaikkoja. Lakon piirissä on noin 22000 työntekijää.

Suomen elintarviketyöläisten liitto on julistanut päivän kestävän lakon 15 elintarvikealan työpaikkaan. Lakossa on yli 4500 alan työntekijää.

Sähköalan ammattiliitto puolestaan on päättänyt noin 150:llä teollisuuden työpaikalla työtaistelutoimista. Lakossa on noin 1000 työntekijää.

Ylityökieltoja on lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n sopimusaloilla. Vaikutukset näkyvät erityisesti kuntien sosiaali- ja terveyspalveluissa. Myös Posti- ja logistiikkaunionin Postia ja Flexon työpaikkoja koskeva ylityökielto jatkuu 7.10. saakka.


Menot