fbpx
Kolumnit Uutiset

Työtön maksaa aina yli 20 prosenttia veroa

Työtön maksaa ansiosidonnaisesta veroa tänä vuonna vähintään 25 ja peruspäivärahasta 20 prosenttia.

Veroprosentti tuntuu äkkiseltään aivan käsittämättömältä, jopa virheeltä. Miten voi olla mahdollista, että palkasta maksaa veroa paljon keveämmällä prosentilla kuin päivärahasta?

Verottajalla on tähän selkeä vastaus. Työttömyyspäiväraha on etuus eikä etuuksista saa samanlaisia vähennyksiä kuin palkkatuloista. Palkkatuloista tehtäviä vähennyksiä ovat tulonhankkimisvähennys, ansiotulovähennys, työtulovähennys sekä lakisääteiset eläkemaksut ja työttömyysvakuutusmaksut.

Vähennysten veroprosenttia keventävä vaikutus on melkoinen.

Esimerkiksi 12 000 euron vuosituloista työtön maksaa 21 prosenttia veroa. Samansuuruisesta palkkatulosta veroa maksetaan 8,5 prosenttia, kun kuntaveroprosentti on 19,8.

Ei ihme, että työtön tuntee joutuvansa kyykytetyksi. Jos ja kun päiväraha ei riitä, on turvauduttava toimeentulo- ja asumistukeen. Mentävä sossun luukulle.

Järjetöntä taskusta toiseen siirtoa, huutavat työttömät.

Harkittua politiikkaa, toteavat päättäjät. Hallitukset ovat 1990-luvun lamasta lähtien kannustaneet työntekoon keventämällä pienituloisten verotusta kasvattamalla palkkatulosta tehtäviä vähennyksiä. Samalla työttömien verotus on pidetty jokseenkin ennallaan.

Työttömäksi pudonneella on täysi oikeus katkeruuteen, sillä verotuspolitiikan takaa kuultaa ikävä asenne. Työtön ei halua hakea työtä ja nirsoilee, jos sitä tarjotaan.

Työtöntä kannustetaan töihin keveällä verotuksella. Pienestä palkasta jää käteen tuntuva summa, kun taas päivärahasta vero nappaa neljänneksen. Arki ei ole näin yksinkertaista. Palkka leikkaa asumis- ja toimeentulotukia. Tavoiteltu verokevennyksen kannustava vaikutus mitätöityy.

Työtön ihmettelee, miksi ylipäänsä etuuksista kuten päivärahoista pitää maksaa veroa, kun samaan aikaan on turvauduttava sossun tukiin. Vastaus: verot siirtävät rahaa valtiolta kunnille. Päivärahasta kertyy jopa enemmän kunnallisverotuloa kuin palkasta.

Kannustavasta verotuksesta ei näytä olevan hyötyä. Työttömien määrä on laskutavasta riippuen 300 000–400 000. Lusmuilu siis yleistyy?

Missä ovat 400 000 työpaikkaa, jotka eivät kelpaa lusmuille?

Sote-rahoituksen järjestelyt uudistaa toivon mukaan myös kannustinjärjestelmän. On oikea hetki päästä eroon kyykytyksen mausta.

Menot