Uutiset

Työttömät orjatyövoimana

Nimimerkille Kullekin ansionsa mukaan:

Purnasit siitä, kuinka kovia palkkavaatimuksia työnhakijoilla on ja kuinka kalliiksi työntekijät tulevat erityisesti pienyrittäjille. Tiedoksesi: työvoimahallinto on viime vuosina kehittänyt uusia, työnantajille edullisia keinoja työllisyyden lisäämiseksi. Näistä keinoista mainitsen esimerkiksi erilaiset työharjoittelu- ja työkokeilujaksot.

Työtön laitetaan työhön peruspäivärahalla tietyksi aikaa, ilman mitään takuita siitä, että tämä työsuhde jatkuisi palkallisena harjoittelujakson jälkeen.

Kiitettävästi ovatkin työantajat löytäneet nämä lailliset keinot käyttää työttömiä orjatyövoimana, sillä Kelahan tästä työstä maksaa ”palkan” eli työmarkkinatuen. Siis työnantajalle täysin ilmaista työvoimaa! Tämä merkitsee sitä että työtön tekee kokopäiväistä työtä kuukausikaupalla hintaan n. 26 euroa/päivä eli Ojalan laskuopin mukaan n. 3,25 euroa/tunti.

Siinäpä sinulle, hyvä nimimerkki, minimipalkkaa jonka väitit olevan hiukan alle 8 euroa/tunti.

Olen kuullut työttömiltä mitä seuraa jos et suostu orjaksi; seuraa noin kolmen kuukauden karenssi ja se tulee automaattisesti kuin Manulle illallinen.. Se on se pakkorako.

Vielä tuosta minimipalkasta, jonka väitit kuuluvat vain ammattitaidottomalle ja ilman koulutusta olevalle työntekijälle. Itse olen työttömänä ollessani ottanut vastaan pätkätöitä työtehtävissä, jotka vastaavat koulutustani, tuntipalkalla 7,48 euroa. Ja oli oltava siihen tyytyminen, onhan se sentään yli puolet enemmän kuin Kelan päiväraha.

Mitä tulee pienyrittäjien oloihin ja vaikeuksiin, kyllä hallituksen pitäisi jo helpottaa näitä älyttömiä maksuja joita yrittäjät joutuvat maksamaan. Tarkoitan palkan sivukuluja, joita todella pitäisi karsia jotta kynnys työllistämiseen alenisi. Samalla alenisi myös kynnys ryhtyä itse yrittäjäksi ja näin työllistää itse itsensä. Nyt ei monellakaan tavallisella tallajalla ole siihen resursseja eikä uskallusta.

Tsemppiä vaan kaikille työnhakijoille, pitäkää kiinni oikeuksistanne kunnolliseen tulotasoon ja sitä myötä elämänlaatuun.

Kyllä palkka motivoi

Hämeenlinna

Päivän lehti

26.5.2020