Uutiset

Työttömien tilalle värikäs viimeinen voitelu

Vanajantien 15:ssä poltettiin viikonloppuna yölamppua.

– Jutun juoni on se, että kontrastina harmaalle ympäristölle täältä ikkunasta loistaa pieni väripilkku, sanoo kuvataiteilija Jaakko Autere.

Valonheittimet valaisevat seiniä, jotka vielä viime viikolla olivat jotakuinkin valkoisia. Nyt entisenä työttömien tilana tunnettua huoneistoa hallitsee villi värikirjo ja tymäkkä maalinkatku. Ikkunaan on liimattu pieni lappu, jossa lukee That?s All Folks!

Väiski Vemmelsääri -mielleyhtymän ei kuitenkaan kannata antaa johtaa harhaan. Toteamus: Siinä kaikki! on kohdistettu purkua odottavalle, vanhalle kiinteistölle.

– Halusimme antaa rakennukselle vielä viimeisen silauksen. Tässä ympärillä liikkuvat ihmiset ovat kuitenkin katselleet sitä osana ympäristöä vuosikausia, sanoo Autere, jolla itselläänkin on yhteistä historiaa paikan kanssa.

– Käytiin täällä lukioaikana kuuntelemassa Che Guevara -luentoa. Ei hirveän syvä kiinnekohta, mutta

hauska ja hieno juttu sekin, että pääsen näin jälkikäteen toteuttamaan itseäni samassa tilassa.

Rähjärakennukset käymässä vähiin

Kolmen hämeenlinnalaisen ja kahden helsinkiläisen miehen graffiti-projektia sponsoroi Hämeen taidetoimikunta. Autere kiittelee myös Hämeenlinnan kaupungin tilapalvelua, jonka kanssa yhteistyö on toiminut hienosti jo yli kymmenen vuotta.

– Hämeenlinna on ollut tosi avoin graffitia kohtaan, ja kun lupien sopimuskohdista on pidetty kiinni, ei ole jouduttu vääntämään kättä julkisivulautakunnan kanssa, kertoo Autere.

Graffitintekijät ovat saaneet taiteilla mm. vanhassa vaneritehtaassa ja vanhassa teurastamossa. Tyhjät tehdaskiinteistöt alkavat olla kaupungissa jo kortilla, mutta Autere toivoo, että luvalliselle sprayaukselle löytyy paikkoja sen jälkeenkin, kun Vanajantien loppupään raihnaiset rakennukset on jyrätty maan tasalle.

– Enää 26-vuotiaana en halua lähteä juoksemaan yön pimeyteen ja hankkimaan laskua, joka mahdollisesti tulee rajoittamaan tulevaisuuttani. Omalla kohdalla tämä yhteiskunnan kanssa sopusointuinen polku on ollut hyvä kulkea.

Ensi viikonloppuna katutaideprojektia työttömien tilassa jatkavat ainakin paikalliset taiteilijat Mikko Myöhänen ja Herkko Yli-Paappala. Miehet tekevät töitään omien aikataulujensa mukaan ja ikkunan taakse sopii pysähdellä milloin itselle parhaiten sopii.

Yli-Paappala piipahti paikalla jo viime viikonloppuna ja kertoi, että ”pientä visiota” omasta työstä on jo mielessä.

– Olisi mukava tehdä joku ujosti, poliittisesti kantaaottava homma, mutta katotaan. (HäSa)

Päivän lehti

18.1.2020