fbpx
Uutiset

Työttömyysvakuutusmaksut jättävät enemmän rahaa kukkaroon jos talous porskuttaa – kuluttajien luottamus pieni huoli

Työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki (vas.) ja varatoimitusjohtaja Tapio Oksanen kertoivat torstaina rahaston tekevän nyt ylijäämää.

Palkansaajien palkasta ja työnantajien tuloista voi jäädä vähän enemmän heidän taskuihinsa tulevina vuosina.

Palkansaajien ja työnantajien maksamat työttömyysvakuutusmaksut voivat yhä alentua, jos yleinen taloustilanne pysyy hyvänä ja työttömyysluvut pienenevät.

Työttömyysturvaa rahoittava Työttömyysvakuutusrahasto (TVR) arvioi, ettei painetta vakuutusmaksujen nostolle ainakaan näytä olevan. Rahasto päätti alentaa ensi vuoden maksuja siten, että palkansaajilla maksu alenee 1,9 prosentista 1,5 prosenttiin ja työnantajien keskimääräinen maksu alenee samalla tavalla.

– Jos myönteinen kehitys jatkuu, maksua voidaan yhä laskea, sanoo TVR:n varatoimitusjohtaja Tapio Oksanen.

– Se pitää varmistaa, että voimme huolehtia velvoitteistamme, lisää toimitusjohtaja Janne Metsämäki.

TVR:n velvoitteet liittyvät yhteen keskeiseen yhteiskunnan turvaverkkoon eli työttömyysturvaan. Rahasto toimii välittäjänä vakuutusmaksuille, joita työnantajat maksavat sekä keräävät palkansaajilta. Rahaa tulee myös sosiaali- ja terveysministeriöltä. Rahat menevät erityisesti työttömyyskassoille, jotka maksavat työttömille päivärahoja. Näin raha liikkuu karkeasti kuvattuna.

Suotuisa talouskehitys on näkynyt myös TVR:n luvuissa. Tulot ovat suurempia kuin menot, kun työttömyys on vähentynyt.

– Jos ennusteet pitävät paikkansa, ylijäämää syntyy ensi vuonna 335 miljoonaa euroa. Tänä vuonna ylijäämää voi syntyä yli 700 miljoonaa, Metsämäki sanoo.

TVR pystyy hyvinä vuosina rakentamaan puskuria huonompia aikoja varten. Niistäkin on kokemusta.

– Vuonna 2015 jouduimme ottamaan lainaa 900 miljoonaa euroa. Työttömyys oli kasvanut monen vuonna perätysten ja teimme kahtena peräkkäisenä vuonna noin 1,3 miljardin euron alijäämän, Oksanen muistelee.

Miljardien vakuutusrahat

Työttömyysvakuutusmaksujen kokonaisuudessa liikkuvat isot rahat. Niitä kerätään ensi vuonna lähes 2,5 miljardin edestä ja lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö tilittää rahastolle 761 miljoonaa euroa. Maksuja tilitetään yli 2,8 miljardin edestä. Tänä ja viime vuonna tarve on ollut yli kolme miljardia.

Tulevien vuosien maksut määräytyvät talouskehityksen mukaan.

– Seuraavan vuoden maksuista päätetään aina elokuussa. Paljon riippuu siitä, miten maailmantalous kehittyy. Työttömyyden lasku on ollut nyt voimakasta. Työllisyys on tänä vuonna samalla tasolla kuin vuonna 2008, ennen finanssikriisiä, Oksanen pohtii.

Suomen talous kasvaa monien ennusteiden mukaan tulevinakin vuosina, mutta kasvu voi hieman hidastua.

Oksanen nostaa esiin myös sen, että kuluttajien luottamus on tänä vuonna heikentynyt Euroopassa.

– Kuluttajien luottamuksessa on ollut jäähtymistä tämän vuoden puolella, hän sanoo.

Kuluttajien luottamus on kuitenkin yhä varsin hyvällä tasolla, mutta jos se heikentyy paljon, talouden tila voi heikentyä.

Menot