Kolumnit Uutiset

Työväen juhlasta työpaikan juhlimiseen

Hämeen Sanomien artikkelissa 27.4. esiintynyttä sisukasta naista ei voi kuin ihailla.

Helmikuussa Oulusta työn perässä Uuteenkaupunkiin muuttanut Anne Kontio on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt – tai joutunut ja ennen kaikkea jaksanut – kouluttautua useaan ammattiin ja työskennellä vielä useammassa.

Alun pitäen takataskussa oli pukuompelijan koulutus, jonka jälkeen hän opiskeli ravintovalmentajaksi.

Työkokemusta hän on hankkinut ravintola-alalta sekä perheen omistamalta ikkunatehtaalta, josta hän irtisanoutui kaivattuaan vaihtelua.

Nyt hän työskentelee uuteen nousuun lähteneen Uudenkaupungin autotehtaan kokoonpanolinjalla asentaen mersuihin ohjauspyöriä, taustapeilejä ja airbageja.

Kunnioitettavaa ahkeruutta ja rohkeutta tämän päivän työmarkkinoilla, väittäisin.

Kaikilla ei kuitenkaan ole sitä ylellisyyttä, että voi vaihtelua halutakseen irtisanoutua työstään, vaan pikemminkin irtisanomisten uhka leijuu yhä ilmassa useissa työpaikoissa toistuvien yt-neuvottelujen seurauksena.

Pahin lienee onneksi jo takanapäin, ja valoa näkyy tunnelin päässä. Keskusjärjestö SAK:n mukaan irtisanottujen määrä jäi vuonna 2016 pienemmäksi kuin kertaakaan vuoden 2011 jälkeen.

Irtisanottuja työntekijöitä oli viime vuonna vajaat 11 000 eli parituhatta vähemmän kuin vuonna 2015.

Teollisuudessa potkujen määrä pieneni neljänneksellä edellisvuoteen verrattuna. Kaupan alan isoista irtisanomisista johtuen palvelualoilla lasku jäi seitsemään prosenttiin.

Tämän päivän työelämässä pärjätäkseen täytyy olla monitaituri.

Työpaikoilla täytyy jatkokouluttautua ja ottaa vastaan epämieluisiakin tehtäviä, joita irtisanomisten ja yritysten organisaatiomuutosten myötä tulee tarjolle.

Irtisanottujen työntekijöiden täytyy kouluttautua uudelleen, ehkä moneenkin kertaan ennen kuin vakituisesta, uudesta työpaikasta voi edes haaveilla.

Tänään vappupäivänä vietetään työväen juhlaa ja juhlitaan suomalaista työtä.

Sitä onkin syytä juhlia suurella sydämellä vielä niin kauan kuin suomalaisille töitä riittää.

Ehkä me, joilla vielä on työpaikka, voisimmekin nostaa kuoharimaljat tänään työpaikan säilymisen kunniaksi. Samppanjamaljat nostakaamme irtisanotuille.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic