Uutiset

Typeryys ei kierrä edes Suomea

Helsingin keskustassa mellakoitiin vapunaattona tavalla, johon Suomessa ei ole totuttu ja toivottavasti ei koskaan jouduta tottumaan. Varsin rauhallista mielenosoitusta seurasi väkivaltainen purkaus polttopullojen heittelyineen. Kohteena olivat poliisien ohella jopa pelastuslaitoksen henkilökunta, ennen muuta tulipaloja sammuttamaan tulleet palomiehet.

Jälkikäteen on helppo todeta, että viranomaisten olisi pitänyt osata varautua huligaanien koventuneisiin otteisiin. Mistäpä muualta mallia oli haettu kuin Ranskasta! Mielenosoitukseen kokoontuneet halusivat vastustaa globalisaatiota, mutta sama joukko kopioi yksi yhteen ranskalaista riehuntaa.

Riehujien käyttäytymistä Helsingin ydinkeskustassa selittää myös ikivanha sääntö tyhmyyden tiivistymisestä ihmisjoukossa. Ensin lentää yksi kivi ja kun porukka näkee sen suureksi urheuden osoitukseksi ollaan tilanteessa, jossa väkivalta ruokkii väkivaltaa.

Helsingin poliisin päällikkö, poliisikomentaja Jukka Riikonen pitää Ilta-Sanomien haastattelussa vapun tapahtumia ”todella vakavina”. Arvioon ei ole mitään lisättävää. Järjestäytyneessä yhteiskunnassa viranomaisten vastustaminen on aina kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu. Mellakoitsijoiden on aivan turha pyytää minkäänlaista hyväksyntää teoilleen.

Suomen oloissa on täysin poikkeavaa, että pelastusviranomaiset joutuvat väkivallan kohteeksi. Tähän asti ambulanssien henkilökunta ja palomiehet ovat saaneet tehdä työnsä rauhassa. VR:n makasiinien mellakoissa otettiin tässä mielessä käyttöön aivan uudet aseet.

Viimekädessä kysymys ei kuitenkaan ollut huligaanien ja viranomaisten välien selvittelystä, vaikka juuri tätä puolta mellakoitsijat haluavat korostaa. Helsingin keskusta tulvi ihmisiä, jotka olivat suoranaisessa hengenvaarassa. Jos matkassa olisi ollut huono onni, kohti viranomaisia heitetty kivi olisi voinut surmata helsinkiläisen vapunviettäjän.

Poliisin tehtävä on turvata järjestys, mutta mihin tahansa sekään ei voi varautua. Muutamien silminnäkijöiden mukaan poliisi oli huligaanien edessä peräti voimaton. Arvio liioittelee vahvasti, sillä tosiasiassa juuri poliisi lopulta päätti huligaanien käsittämättömiin mittasuhteisiin paisuneen riehunnan.

Vapun mielenosoituksen järjestäjät pesevät käsiään väkivallasta. Vastuu on jossain muualla, viime kädessä jokaisella yksilöllä. Selitykset ovat silkkaa sumutusta, sillä isku oli ilman muuta etukäteen suunniteltu. Vai voiko joku vakavissaan väittää, että rauhanomaiseen mielenosoitukseen lähdetään polttopullot repuissa!

Jotain ratkaisevaa on tietysti tehty väärin, kun yhteiskunnan epäkohtia yritetään ratkoa riehumalla. Polttopulloja heittelemällä Suomesta ei tule nykyistä oikeudenmukaisempaa valtiota. Katseet kääntyvät myös koteihin. Kaikissa suomalaisissa kodeissa ei ole kasvatettu lapsia ymmärtämään, missä menee oikean ja väärän raja.

Mainos