Kolumnit Uutiset

Tyrmäävä isku ydinvoiman imagolle

Viisi vuotta myöhässä, projekti pahasti kesken, eikä tarkkaa valmistumisaikaa tiedä kukaan. Alkuperäisen hinnankin voi kertoa kolmella!

Näin surullisesti ovat asiat Eurajoen Olkiluodossa, Teollisuuden Voiman kolmannessa ydinvoimayksikössä.

Ydinvoimatyömaan tilanne hämmentää etenkin lähialueen asukkaita. Avaimet käteen -periaatteella laitoksen TVO:lle luvannut ranskalainen Areva vähentää väkeä työmaalta. Kun tiedotus onnahtelee ja puskaradio pauhaa omaa totuuttaan, kysytään yhä enemmän, että valmistuuko laitos ylipäätään.

Rakennukset on saatu jo viimeistelyä vaille valmiiksi, mutta kriittinen osa, laitoksen automaatiojärjestelmä, ei pelitä niin kuin Säteilyturvakeskus Stuk haluaisi.

Stuk vaatii testinäytön laitoksen turvajärjestelmän toimivuudesta, vaikka automaation toiseen osaan tulisi häiriö. Testinäytön saamisessa on suuria vaikeuksia, eikä kukaan sano, milloin näyttö voitaisiin saada.

Turvajärjestelmien toimimattomuus ei suinkaan ole ainoa ongelma. Rakennusvirheet ja puutteet ovat olleet arkipäivää koko rakentamisen ajan. Jo alkuvaiheessa ongelmia ilmeni betonivaluissa ja hitsauksissa.

Suunnitelmatkin olivat rakennustöiden alkaessa pahasti keskeneräisiä ja säteilyturvakeskus vaati niihin jatkuvasti muutoksia.

Nyt ollaan sitten tässä. Huhut leviävät, eikä niitä vähennä Arevan epämääräiset vastaukset kysymyksiin laitoksen valmistumisesta ylipäätään.

Sitä mukaa, kun laitoksen hinta kasvaa, syvenee riita laitoksen toimittajan ja tilaajan välillä.

Areva sysää syyn viivästymisestä TVO:lle ja pyytää siltä 2,7 miljardin euron korvauksia kansainvälisen kauppakamarin välimiesmenettelyssä. TVO:n vaatimus on 1,8 miljardia euroa Arevalta.

Laitoksen hintalappu oli tilaamisvaiheessa kolme miljardia. Jos se seitsemän vuotta alkuperäistä aikataulua myöhemmin valmistuu, nousee hinta kahdeksaan miljardiin euroon.

Summa on kutakuinkin sama kuin koko ansiotuloveron tuotto Suomen valtiolle kuluvana vuonna!

Olkiluoto kolmonen ei ole vain rakentamista ajatellen katastrofi. Se on sitä myös taloudellisesti.

Maallikon on mahdoton sanoa, kumpi yhtiö lopulta hinnannousun maksaa. Vain se on varmaa, että Areva laitostoimittajana kärsii valtavan imagotappion.

Tämän piti olla näytetyö uuden sukupolven laitoksesta, jossa turvallisuus on viety huippuunsa niin, että se kestää raskaimmatkin terrori-iskut. Se voi sitä toki yhä olla, mutta uskottavuus luotettavana laitostoimittajana on mennyt.

Uskoa ydinvoimaan eivät kompastelut ole kuitenkaan vieneet. TVO:lta on palanut jo kymmeniä miljoonia nelosyksikön rakentamisen valmisteluun ja laitostoimittajaa haetaan parhaillaan.

Areva tuskin on ehdokkaiden joukossa.