Uutiset

Tyttäret kokosivat näyttelyn kahden kädentaitajan töistä

Hattulassa Parolan Juteinitalolla avattiin keskiviikkona näyttely, joka henkii rakkautta menneen sukupolven elämäntyöhön. Rinnakkain on esillä Hattulassa asuneen käsityöläisen Anna-Liisa Rantalan ja tinakorupajan perustaneen Tapio Vanhatalon töitä.

Näyttelyn ovat pystyttäneet kädentaitajien tyttäret, Tuuloksessa asuva Tuulikki Rantala-Sundell ja hattulalainen koruyrittäjä Liisa Vanhatalo.

Rantala-Sundell on koonnut näyttelyyn äitinsä tekemiä vaatteita, koriste- ja käyttötekstiilejä ja muita käsitöitä kuuden vuosikymmenen ajalta 1920-luvulta lähtien. Ne kertovat ajasta, jolloin kaikki tekstiilit alushousuista lähtien oli tehtävä itse. Samalla ne kertovat kolmen lapsen yksinhuoltajaäidin selviytymisestä.

Tuurijuopon perhe sinnitteli

– Äitini Anna-Liisa meni naimisiin Kallen kanssa vuonna 1940, ja kai he aluksi olivat onnellisia. Isä oli kuitenkin suomeksi sanottuna juoppo, joka huiteli maailmalla, ja äiti oli leski jo ennen isän kuolemaa, Tuulikki Rantala-Sundell sanoo suoraan.

Anna-Liisa Rantala piti sisarensa kanssa sotien jälkeen kudontaliikettä Hattulan Pelkolassa, mutta yritys meni konkurssiin vuonna 1952. Sen jälkeen hän elätti itsensä ja lapsensa tilaustöillä.

– Äiti teki käsitöitä kaiken aikaa, tilaustöiden lisäksi koko ajan myös itselle ja perheelle ja lahjaksikin. Kai se lohdutti, kun muu elämä oli niin kurjaa, Tuulikki Rantala-Sundell arvelee.

Hänellä on kuitenkin omasta lapsuudestaan valoisat muistot.

– Isä oli pois kotoa ja meillä sai olla vapaasti. Meille tulivat muidenkin perheiden lapset.

Anna-Liisa Rantala teki käsitöitä kuolemaansa asti, ja näyttelyssä on esillä viimeinen, kesken jäänyt virkkuutyökin.

– Huussissakin hänen täytyi ainakin leikata matonkuteita jos ei muuta. Jouten hän ei voinut olla hetkeäkään, kertoo tytär.

Muotit innostivat korujen tekoon

Tuulikki Rantala-Sundell myös kutoi kankaita äitinsä kanssa aina kun tilauksia riitti. Samalla tavalla työhön on kasvanut Liisa Vanhatalo, joka on työskennellyt isänsä perustamassa Ajan Koru -yrityksessä 40 vuotta.

– Isä perusti yrityksen maahantuontifirmaksi, mutta 1960-luvun lopulla hän kuuli tinakorujen kumimuoteista, ja innostui niiden ansiosta korujen valmistamisesta.

Vanhatalot muuttivat Lahdesta Hattulaan Halkorven entiselle koululle vuonna 1970, ja siellä yrityksen toimintaa jatkavat nyt Liisa Vanhatalo ja hänen veljensä Simo Vanhatalo.

– Mielenkiinto on säilynyt koko ajan, sillä tinasta voi tehdä vaikka mitä. Korujen teemoina ovat alusta alkaen olleet suomalainen luonto ja vanhat tarinat, Liisa Vanhatalo sanoo.

Hän kertoo, että nykyisin tilaustöiden osuus tuotannosta on melko iso. Esimerkiksi museokaupat tilaavat tinatöitä.

Näyttelyssä on esillä tinakoruja eri vuosikymmeniltä, valmistusvälineitä sekä kuvia korujen tekijöistä ja valmistusvaiheista. (HäSa)

”On sitä hullumpaakin näytetty” -näyttely on esillä Juteinitalon Vintillä (Kauppatie 3, Parola) 24. helmikuuta saakka arkisin kello 12-19, paitsi keskiviikkoisin 10.30-19, ja lauantaisin kello 10-15.

Päivän lehti

19.1.2020