fbpx
Uutiset

Tyttö nimeltä Hattula

Piti oikein hieraista silmiään, mutta pitihän se paikkansa: maailmassa on olemassa tyttö, jonka etunimi on Hattula. Tai ei hän enää mikään tyttö ole, vaan 80 ikävuottaan lähentelevä ja arvostettu Hattula Moholy-Nagy.

Erikoisen etunimensä Hattula sai isältään László Moholy-Nagylta, (1895-1946) joka oli harvinaisen monipuolinen unkarilainen taiteilija. Alvar Aallon läheinen ystävä oli muotoilija, maalari, valokuvaaja sekä kineettisen ja valokineettisen taiteen suuri nimi ja paljon, paljon muuta. Ilmeisesti Bauhausin suuri mies oli ihastunut erilaisiin paikkojen nimiin, sillä olihan hän liittänyt omaankin nimeensä kotikaupunkinsa Moholyn.

Mutta miten Hattulasta tuli Hattula?

20- ja 30-luvuilla taiteilijat tekivät ehtimiseen opintomatkoja Euroopan eri puolille. Unkarilaisten suuressa suosiossa oli Skandinavian maat. Moholy-Nagy kävi Suomessa monta kertaa ja kuvasi ainakin Petsamossa ja Pohjanmaalla. Kesällä 1931 hän kävi taiteilija Katrin Beckmannin kanssa myös Hattulassa ja ihastui Pyhän Ristin kirkon seinämaalauksiin niin syvästi, että antoi kaksi vuotta myöhemmin syntyneelle tyttärelleen nimen Hattula.

Täyttä varmuutta ei Pyhän Ristin kirkon vierailusta ole, mutta Moholy-Nagyn säätiön sivuilta varmistuu, että tytär todellakin sai erikoisen nimensä “Hattula-nimisen kaupungin” mukaan, jossa hänen isänsä vieraili vuonna 1931.

On se luojan lykky, ettei László tykästynyt Hämeenlinnaan. Ajatelkaa nyt:Hämeenlinna Moholy-Nagy! Voisihan nimi tietenkin olla myös Tyrväntö tai pahimmassa tapauksessa vaikka Kärsämäki..


Missä työt ovat?

Ahkerana miehenä Moholy-Nagy varmasti teki töitä koko pitkän matkansa ajan Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Jonkin verran hänen matkoillaan ottamiaan valokuvia onkin ollut näyttelyissä esillä, mutta valitettavasti silmään ei ole sattunut ainuttakaan työtä, jonka voisi varmuudella yhdistää Hattulaan ja Pyhän Ristin kirkkoon. Tuntuisi kuitenkin kummalliselta, jos hän ei kuvia olisi ottanut paikasta, joka teki häneen lähtemättömän vaikutuksen.

Laszlo Moholy-Nagy opetti Bauhausin hyvin modernissa taide- ja arkkitehtuurikoulussa, jonka toiminta loppui vuonna 1933. Natsit pitivät koulun edustamaa tyyliä roskana ja unkarinjuutalainen taiteilija muutti perheineen ensin Hollantiin ja sieltä Lontooseen. 30-luvun lopussa Moholy-Nagy kutsuttiin Uuden Bauhausin johtajaksi Chicagoon ja hän muuttikin Yhdysvaltoihin.

Kun isä vuonna 1946 kuoli leukemiaan, oli Hattula vasta 13-vuotias. Hänestä tuli kansainvälinen nainen, joka asui pitkään muun muassa Sveitsissä. Keski-amerikan arkeologian tohtori kaivoi myös vuosia Maya-intiaanien entisillä asuinpaikoilla Guatemalassa. Viimeiset 30 vuotta Hattula Moholy-Nagy on käyttänyt isänsä valtavan jäämistön tutkimiseen. Hän on muun muassa kulkenut isänsä jalanjäljillä maailman eri puolilla.

Onkohan Hattula käynyt vielä Hattulassa?

Menot