Uutiset

Tyylitöntä örveltämistä

Suomen leijonamiehistö oli huikea MM-jäillä. Maailmanmestaruus ja tapa, jolla se otettiin, nostivat valtavan kansallisen riehan.

Joukkue, valmentajat ja koko johto nostettiin kansakunnan kaapin päälle, kaikkien ihailtavaksi.

Leijonille osoitti ihailuaan ja kunnioitustaan satatuhatta Helsingin kauppatorille kokoontunutta kansalaista. Juhlan arvoa nostatti myös presidentti Tarja Halosen onnitteluvierailu.

Presidentti totesi kiitospuheessaan, miten pelaajat ovat nyt kaikkien lasten ja nuorten esikuvina. Samalla hän ojensi päiväkotilasten tekemän onnittelupiirroksen leijonamiehistön kapteenille.

Piirroksen vastaanottaneesta leijonamiehistöstä osa oli kaikkea muuta kuin esikuvallisessa kunnossa. Vahvassa humalassa örveltäminen valtavan kansanjoukon edessä oli tyylitöntä.

Kaikki eivät edes pystyneet nousemaan lavalle asti. Syy selvisi, kun televisiokanavat välittivät kuvaa joukkueen saapumisesta Bratislavasta Helsinkiin. Valmennusportaaseen kuuluva Pasi Nurminen pääsi lentokoneesta ulos vain toisen valmentajan Petri Matikaisen saattamana.

Rappusten loputtua horjuva Nurminen rojahti punaiselle matolle ja kolhi päällään mestaruuspystiä.

Ilmaveivi sai hetkessä uuden ulottuvuuden mediassa. Kuvat Nurmisen kaatuilusta leviävät nyt nettisivustoilla ympäri maailman. Video näkyy muun muassa yhdysvaltalaisen NBC:n nettisivuilla.

Se on pian yhtä katsottu kuin Mikael Granlundin veivi Venäjää vastaan.

Joukkueen yhtenäisyyttä, sitoutumista ja kurinalaisuutta on ylistetty joka käänteessä.

Mihin katosi sitoutuminen kurinalaisuuteen ja käytökseen, joka sopii urheilusankareille ja lasten sekä nuorten esikuville?

Millaiset ohjeet antoi ja esimerkin näytti joukkueenjohtaja Timo Jutila, jolle tällaiset asiat ehkä kaikkein läheisimmin kuuluvat?

Päävalmentaja Jukka Jalonen totesi, ettei pelaajia voi käsiraudoissakaan pitää. Ei voi. Liian suuri vaatimus ei kuitenkaan voi olla se, että julkisissa yleisötilaisuuksissa ja tv-haastatteluissa esiinnytään selvin päin.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola toivoi Ylen haastattelussa, että leijonien esimerkki innostaa lajin pariin uusia granlundeja ja kunnat rakentavat lisää halleja.

Juuri tällaisten toiveiden täyttyminen edellyttää lajilta hyvää, urheilullista imagoa. Ylivoimaisia imagonrakentajia ovat ihailun kohteena olevat ja median suosiosta nauttivat pelaajatähdet ja valmentajat.

Heille ei riitä menestys kaukalossa. Myös kaukalon ulkopuolella vaaditaan esimerkillistä käytöstä. Monen päivän railakas julkinen juopottelu ei sitä ole.

Örveltämisestä jäi se kuva, että juhlatunnelmaa mitataan vain promilleissa. Nyt olisi korkea aika vaihtaa tyyliä. Leijonamiehistön vakuuttavat otteet kaukalossa kun kielivät siitä, että juhlakeväitä tulee aikaisempaa tiheämpään. Toistuva mokailu toisi lajin imagoon jo pysyviä kolhuja.

Päivän lehti

19.1.2020