Uutiset

U-15, curlaava seksisymboli

Ratsastaen takapesästä etupesään ja sitten nänniin. Torinon olympialaiset ovat nostaneet suomalaisten sankareiksi joukon tuikitavallisen näköisiä miehiä, jotka eivät pidä itsestään turhaa melua. Viisihenkisen curling-joukkueen edesottamuksia Pinerolon jäällä tapittaa miljoona silmäparia, ja kotimaan curling-jäät pullistelevat lajista innostuneista.

Joukkueen kapteeni Markku Uusipaavalniemi on kirinyt suomalaisten idoliksi takavasemmalta. Hän tuskin tietää siitä vielä itsekään. Curlaava ohjelmoija on yhtäkkiä keskustelupalstojen kuningas. ”Uusikselle” tai ”U-15:lle” esimerkiksi keksitään sloganeja tyyliin: Alussa oli jää, harja ja Uusis tai Kun Uusis tuijottaa, kivikin itkee verta.

Uusipaavalniemen yhdennäköisyys Suomen pääministeriin on hätkähdyttävä. Moni on hieraissut ylimääräistä rähmää silmistään nähdessään Matti Vanhasen liukuvan pitkin jäänpintaa. Yhtäläisyydet eivät miehillä lukeudu ainoastaan ulkonäöllisiin seikkoihin, sillä Uusipaavalniemestä voi hyvinkin kehkeytyä keski-ikäisten naisten uusi märkä uni. Pääministerihän valittiin viime vuonna Eeva-lehden äänestyksessä Suomen seksikkäimmäksi mieheksi.

Enää ei tarvitse katsoa kuolaten, kun toimittaja haastattelee erätauoilla hikipisaroita nenänpieleltään valuttavia jääkiekkoilijoita. Ei, sillä curling on varastamassa valtikan seksikkyydellään ja maskuliinisuudellaan ylpeilevältä jääkiekolta. Sitä paitsi curling rulaa. Ruotsalaiset tosin heräsivät siihenkin meitä aikaisemmin, kun metallibändi Hammerfall teki curling-aiheisen musiikkivideon.

Curling on siitä jännä laji, että sitä seuraa, vaikkei olisi hajuakaan säännöistä. Sitä mukavampi yllätys, kun Suomelle napsahtaa kolme pistettä tietämättä minkä takia. Curling on kaikessa yksinkertaisuudessaan ja rauhallisuudessaan jännittävää. Ei puuskuttavia ja paineista vapisevia mitalitoivoja. Suomen curling-miehet näyttävät ottavan rennosti. Niin rennosti, ettei kukaan ihmettelisi vaikka joku heistä laittaisi tupakaksi tai toinen vastaisi kännykkäänsä kesken ottelun.

Torinossa laji curlattiin suomalaisten sydämiin. Eräällä keskustelupalstalla hehkutetaan jo sitä, että curlingista pitää tulla Suomen uusi kansallisurheilu. Mutta on curlingissakin ongelmansa. Nimi on hankala lausua suomalaisen suussa, joten sille on epävirallisesti ehdotettu vastineita, kuten kiertokiekko, jääsutina tai liukukivitys.

Ikävä kyllä meistä kaikista ei tule curlaajia. Omaa kykyäni rajoittaa ainakin se, etten luultavasti saisi 20 kilon kiveä edes liikkeelle. Sitä paitsi curlingissa pärjäävät vain ihmemiehet, mikäli netin tietosanakirjaa wikipediaa on uskominen. Markku Uusipaavalniemi ei ole syyttä äijien äijä: onhan hän nero matikassa, komeillut Suomen parhaimpien uimahyppääjien joukossa, heittänyt pesäpalloa 140 kilometrin tuntinopeudella ja ratkaissut Rubikin kuution 25 sekunnissa.

pauliina.leinonen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic