fbpx
Uutiset

UB-jengin kieltoa halutaan nopeuttaa – LM: johto suunnitellut siirtymistä Helvetin Enkelien yhteyteen

Viranomaiset ovat niukkasanaisia siitä, minkälaisia toimenpiteitä väliaikainen toimintakielto tarkoittaisi United Brotherhoodille ja sen alajengille. Jengeillä on syyskuun loppuun saakka aikaa toimittaa oikeuteen vastauksensa kieltovaatimukseen.
Oikeuden määräämä toimintakielto tarkoittaisi todennäköisesti rikollisjärjestö United Brotherhoodin ja sen alajengin Bad Unionin mustapunaisten tunnusten kieltämistä. Kuvassa UB:n täysjäsenen liivit. Kuva: Poliisi Poliisi
Oikeuden määräämä toimintakielto tarkoittaisi todennäköisesti rikollisjärjestö United Brotherhoodin ja sen alajengin Bad Unionin mustapunaisten tunnusten kieltämistä. Kuvassa UB:n täysjäsenen liivit. Kuva: Poliisi Poliisi

Viranomaiset haluavat, että käräjäoikeus määrää rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) ja sen alajengin Bad Unionin (BU) väliaikaiseen toimintakieltoon nopeutetusti.

Käytännössä tämä tarkoittaisi, että oikeus ratkaisisi asian jo ennen kuin lopullinen kieltovaatimus käsitellään.

– Oikeusprosessihan voi venyä miten pitkäksi tahansa, eikä nyt ole mitään tietoa, milloin varsinainen asia käsitellään, perustelee kanteen allekirjoittanut kihlakunnansyyttäjä Anna-Riikka Ruuth.

– Siksi olemme hakeneet sitä, että oikeus antaisi määräyksen välittömästi.

Kieltomääräyksen jälkeen poliisi voisi puuttua jengien toimintaan, esimerkiksi kerhotilojen ja jengitunnusten käyttöön, jo ennen käräjäoikeusistunnon järjestämistä.

– Puuttumiseen tarvitaan tuomioistuimen päätös, muutenhan poliisi olisi jo näin tehnyt, Ruuth sanoo.

Suomessa ei ole haettu aiemmin järjestäytyneen rikollisryhmän lakkauttamista. Siksi esimerkkitapausta prosessin etenemisestä ei ole olemassa.

Ruuth arvioi, että väliaikainen toimintakielto voidaan käsitellä ennen varsinaisen lakkauttamiskanteen käsittelyä. Käräjäoikeus voisi perustaa ratkaisunsa viranomaisten kanteessaan esittämiin todisteisiin ja rikollisjengien vastauksiin.

– Tämä on mahdollista. Lain mukaan väliaikaiseen toimintakieltoon riittää todennäköisyys siitä, että yhdistys toimii lain ja hyvien tapojen vastaisesti, Ruuth sanoo.

Jengeillä on 30. syyskuuta aikaa toimittaa vastauksensa asiassa Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen.

Jengin Instagram-tili kiinni

Poliisi määritteli liivijengi United Brotherhoodin jo vuosia sitten Suomen vaarallisimmaksi ja väkivaltaisimmaksi rikollisjärjestöksi.

Viikko poliisin jengiin kohdistaman suuroperaation jälkeen UB:n Instagram-tili katosi palvelusta. Rikollisjengit käyttävät sosiaalisen median tilejään viestintäkanavinaan.

Lue myös: Valtaosa United Brotherhood -rikollisjengiläisistä on kiinniotettuna, järjestöä vaaditaan kiellettäväksi

Jengiin kohdistunutta jättioperaatiota johtanut Krp:n rikostarkastaja Ari Lahtela kertoo, ettei poliisi ole sulkenut UB:n Instagram-tiliä. Lahtela arvelee, että jengi on pannut itse tilinsä kiinni.

Viranomaiset ovat niukkasanaisia siitä, minkälaisia toimenpiteitä väliaikainen toimintakielto tarkoittaisi UB:lle ja sen alajengille.

– Olemme varautuneet molempiin vaihtoehtoihin, myös siihen, ettei kieltohakemus mene läpi, Lahtela muotoilee.

– Emme ota kantaa mahdollisiin seuraamuksiin etukäteen, Ruuth toteaa.

Lue myös: Poliisin laaja United Brotherhood -operaatio voi näkyä Hämeessäkin

Krp seuraa jengien lähentymistä

Oikeuden määräämä toimintakielto tarkoittaisi toteutuessaan todennäköisesti UB:n ja Bad Unionin mustapunaisten tunnusten kieltämistä.

Lännen Median tietojen mukaan ainakin osa UB:n vanhoista jäsenistä on ollut siirtymässä Helvetin Enkelien värien alle.

Suomessa perustettu UB on tehnyt pitkään yhteistyötä kansainvälisen liivijengi Helvetin Enkelien kanssa. Lähivuosina jengit ovat lähentyneet merkittävästi.

Kuluneena kesänä molempien jengien jäsenet, myös UB:n johtaja, kantoivat vaatteissaan toistensa tunnuksia sosiaalisessa mediassa jakamissaan valokuvissa.

Krp:n rikostarkastaja Ari Lahtela myöntää, että poliisi seuraa tilannetta kiinnostuneena.

– Varmasti siellä nyt mietitään, miten tämä kanne vaikuttaa tilanteeseen, Lahtela sanoo.

Hyppäys Helvetin Enkelien punavalkoisen väriyhdistelmän alle toimisi oikotienä toimintakiellon kiertämiseen.

– Kyllä. Mutta myös Helvetin Enkelien toimintaa on vaadittu ja määrätty kiellettäväksi monessa maassa maailmalla, Lahtela muistuttaa.

– Käsitellään nyt asia kerrallaan. Jos UB ja BU muuttuvat joksikin muuksi jengiksi, katsotaan sitten, mitä sille tehdään.

Menot

Uusimmat