Uutiset

Uhrikiven siirto pöyristytti Kaurialan kyläaktiiveja

Kaurialassa Uhrikivenkatu 11:ssä sijaitseva rautakautinen kuppikivi vaihtoi virallista osoitettaan maanantaina. 30 tonnia painava kivi kuljetettiin Uhrikivenkadun ja Matintien kulmaan kettingein sidottuna lavetilla. Lopulliseen kuoppaansa se heivattiin nosturilla.

Kuppikiven siirtoa oli seuraamassa joukko muun muassa paikallisia aktiiveja ja Museoviraston henkilökuntaa. Kaikkia muinaisjäännöksen siirtäminen alkuperäisestä paikastaan ei miellyttänyt.

-Järjen käytön pitäisi olla sallittua myös Museovirastossa. Uhrikiven siirtäminen on kertakaikkisen käsittämätön toimenpide, sanoi Kauriala-yhdistyksen puheenjohtaja Antti Rätteli päätään pudistellen.

-Kummastuttaa, mistä koko hanke on lähtenyt liikkeelle. Kiven siirtäminen ei ollut millään muotoa pakollista, säesti Kauriala-yhdistyksen varapuheenjohtaja Pentti Höök.

Kiven ympäristö on muuttunut kuluneen tuhannen vuoden aikana pellosta autokaupan pihaksi. Ahdas ja epäluonnollinen sijainti sekä autokaupan halu laajentaa toimitilojaan antoivat kimmokkeen kiven siirtämiselle.

-Paikka on kivelle luonnollisempi ympäristö ja parempi kiven säilyvyyden kannalta. Autonkaupan pihassa joku olisi voinut rojauttaa autonsa kiveen mikä kaunis päivä tahansa, sanoi kuppikiven siirrosta vastaava Museoviraston tutkija Eeva-Liisa Schulz. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic