fbpx
Uutiset

Uiguurinaiset kertovat pakkosterilisaatiosta – tuoreen selvityksen mukaan väestönkasvu Xinjiangin uiguurialueilla on pudonnut alle Kiinan keskiarvon

Uiguurinainen käveli prorapagandajulisteen ohi Urumqissa Xinjiangissa marraskuussa 2017. Kuva: HOW HWEE YOUNG
Uiguurinainen käveli prorapagandajulisteen ohi Urumqissa Xinjiangissa marraskuussa 2017. Kuva: HOW HWEE YOUNG

Kiina pakottaa uiguurinaisia sterilisaatioon Xinjiangissa. Maa säännöstelee syntyvyyttä alueella myös vastentahtoisilla raskaustesteillä, ehkäisykierukoiden asentamisella ja jopa aborteilla.

Näin käy ilmi selvityksestä, joka julkaistiin viime viikolla. Sen kokosi saksalainen tutkija Adrian Zenz, ja se perustuu virallisiin tilastoihin, viranomaisten asiakirjoihin ja uiguurivähemmistöön kuuluvien naisten haastatteluihin. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto AP ja The Guardian.

Useat maat ovat tuominneet Kiinan toimet Xinjiangissa, ja kansainvälinen parlamenttiedustajien ryhmä Inter-Parliamentary Alliance on China vaatii YK:n tutkimusta.

Yhdysvalloissa yli 75 senaattoria ja edustajainhuoneen jäsentä kehotti presidentti Donald Trumpin hallintoa tekemään virallisen kannanoton siitä, onko uiguurimuslimien ja muiden ryhmien kohtelussa kyse hirmuteoista, kuten kansanmurhasta.

Kiinan ulkoministeriö kieltää syytökset ja pitää tuoreen selvityksen epäilyksiä “perusteettomina”.

Naisia uhataan vankeudella ja sakoilla

Tutkija Adrian Zenz sai selville, että väestönkasvu uiguurien asuttamilla alueilla Xinjiangissa putosi vuosina 2017–2018 alle sen, mitä se oli valtaväestön asuttamilla alueilla keskimäärin.

Selvityksen mukaan uiguurinaisia pakotetaan sterilisaatioleikkaukseen. Leireillä olleet naiset puolestaan kertoivat haastatteluissa, että heille annettiin pistoksia, jotka lopettivat heidän kuukautisensa.

Lisäksi monille naisille, joilla oli vähemmän kuin lain sallimat kaksi lasta, asennettiin ehkäisykierukat vastentahtoisesti.

Virallisista asiakirjoista Zenz sai selville, että joillakin vähemmistöalueilla maaseudulla naiset joutuivat säännöllisesti pakollisiin gynekologisiin tutkimuksiin ja kaksi kertaa kuussa raskaustesteihin. Naisia uhataan vankeudella ja sakoilla.

Kolmen lapsen äiti Zumret Dawut ja ainakin 200 muuta uiguurinaista samalla asuinalueella joutuivat vastentahtoiseen sterilisaatioon vuonna 2018.

– Han-kiinalaiset naapurini olivat myötätuntoisia meitä uiguureja kohtaan. He sanoivat minulle: kärsit kamalasti, hallitus menee aivan liian pitkälle. Olin niin vihainen. Halusin toisen pojan, Dawut kertoi AP:lle.

Aiemmin on uutisoitu, että Kiina pitää niin sanotuilla uudelleenkoulutusleireillä Xinjiangissa yli miljoonaa uiguuria ja muita lähinnä muslimivähemmistöihin kuuluvia.

Uiguuriaktivistien mukaan leirit ovat suuri aivopesuoperaatio, jolla uiguureista yritetään häivyttää heidän oma kulttuurinsa ja islamilainen identiteettinsä.

Xinjinagissa vähemmistöihin kohdistuu myös laajaa teknologista valvontaa.

Menot