Uutiset

Uimaliitossa kaivataan lisää poikia altaisiin

Kunnioitettavaan 110 vuoden ikään ehtinyt Suomen Uimaliitto vietti tapahtumientäyteistä juhlapäivää lauantaina Aulangolla. Syyskokouksen lisäksi ohjelmassa oli valmentaja- ja ohjaajafoorumi, juhlaseminaari sekä illan päättänyt uintiurheilugaala. Juhlaseminaarissa kuultiin muun muassa Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajan Tapio Korjuksen mietteitä sekä opetus- ja kulttuuriministerin Sanni Grahn-Laasosen (kok.) puheenvuoro. Valmentaja- ja ohjaajafoorumissa ääneen pääsivät puolestaan Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski ja uimari Jenna Laukkanen.

Uintiurheilun kehityspäällikkö Ippe Natunen ehti ennen syyskokouksen alkua pohtia Suomen uinnin tämänhetkistä tilaa.

– Meillä ovat harrastajamäärät pysyneet samalla tasolla jo pitkän aikaan. Meillä on oikeastaan sellainen tilanne, että uimahallit eivät pysty ottamaan niin paljon pieniä kilpauimareita vastaan kuin mitä olisi tulossa. Se on positiivinen tilanne. Se, mihin me tarvitsemme panostusta, on poikauimareiden määrän kasvattaminen. Jako on tällä hetkellä sellainen 60-40 tyttöjen hyväksi, Natunen kertoo.

Kilpauinnin puolella lähitulevaisuuden tärkeimmät kilpailut ovat joulukuussa Kanadassa uitavat lyhyen radan MM-kilpailut, johon Suomesta lähtee 10 uimarin joukkue, sekä ensi kesänä Budapestissä käytävät pitkän radan MM-uinnit. Myös kotimaassa uidaan kilpaa.

– Ensi viikolla on ohjemassa SM-uinnit Vaasassa. Kokeilemme niissä uutta lajiohjelmaa, eli aiemman viiden päivän sijaan tiivistimme kilpailut nelipäiväisiksi. Se helpottaa vapaaehtoisten saamista kasaan. Kilpailuissa ovat paikalla kaikki kärkiuimarimme, pois lukien Yhdysvalloissa harjoittelevat uimarit, sanoo Natunen.

Natunen on myös hyvin selvillä, mitä seuroissa tapahtuu. Hän on käynyt kouluttamassa muun muassa Hämeenlinnan Uimaseuran ohjaajia ja valmentajia. Hämeenlinnan uimahallin remontti on Natusen mielestä sekä haaste että mahdollisuus HäUS:lle.

– Uimahallin remontti vaikuttaa valitettavasti harrastajamääriin. Tässä on sellainen seesteinen tila, mutta Hämeenlinnan Uimaseuran pitää alkaa valmistautua siihen, että hallin avauduttua he ovat valmiita ottamaan vastaan kaikkia innokkaita uimareita sekä houkuttelemaan niitä lisää uinnin pariin, Natunen rohkaisee.

Hämeenlinnan ohella Riihimäellä on tehty laadukasta työtä uimareiden kanssa.

– Jouni Laakso ja Pirjo Lappalainen ovat tehneet hyvää työtä. Riihimäeltä on tullut monta hyvää uimaria aina maajoukkuetasolle asti. Se on pieneltä paikkakunnalta hienoa työtä, kehuu Natunen riihimäkeläisiä. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic